«Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι από την γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα όταν εισήλθε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές» τονίζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά επισημαίνει ότι τον τρόμαξαν εξίσου τα πανό στην Αθήνα με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή.

Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά. Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», είπε
σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο.

Ο κ. Γιουνκέρ καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς, διαφορετικά, όπως λέει, «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα» και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο».

«Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” σε “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος».