Οι γερμανικές εξαγωγές ξεπέρασαν τις προβλέψεις των οικονομολόγων τον Ιανουάριο και τα συγκεκριμένα στοιχεία ήρθαν να προστεθούν στη γενικότερη αίσθηση ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει αρχίσει να συνέρχεται μετά από τη συρρίκνωση που γνώρισε το δ’ τρίμηνο του 2012.

Προσαρμοσμένες στις εργάσιμες ημέρες και στις εποχικές αλλαγές, οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 1,4% από τον Δεκέμβριο, οπότε και είχαν σημειώσει αύξηση 0,2%, σύμφωνα και με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία του Βισμπάμτεν.   

Οι προβλέψεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για αύξηση 0,5%. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 3,3% έναντι των ποσοστών του Δεκεμβρίου.

Ενώ η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η  Bundesbank προβλέπει ότι θα κάνει rebound το τρέχον τρίμηνο, καθώς η επενδυτική κι επιχειρηματική εμπιστοσύνη έκανε άλμα τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων έξι ετών. Ωστόσο, οι παραγγελίες των εργοστασίων μειώθηκαν απροσδόκητα, ενώ στάσιμη έμεινε και η βιομηχανική παραγωγή.

¨Πολύ διστακτικά, τα στοιχεία αντανακλούν την αντιστροφή του κλίματος”, αναφέρει ο Christian Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος στη Berenberg Bank στο Λονδίνο. “Η οικονομία κάνει rebound από την οξεία συρρίκνωση, αλλά η έκταση αυτού του rebound παραμένει αβέβαιη”.
Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε στα 13,7 δισ ευρώ από 12,1 δισ τον Δεκέμβριο. Το πλεόνασμα των τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε στα 11,3 δισ ευρώ, έναντι 20,2 δισ τον Δεκέμβριο.