Τη δυσαρέσκειά του απέναντι στην Τρόικα και τη στάση που τηρούν οι δανειστές σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Μεγαλονήσου, εξέφρασε χωρίς περιστροφές ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Χρυσόστομος. “Αν θέλουν να μας καταστρέψουν, να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και μόνοι μας, με την κυπριακή λίρα που είχαμε προηγουμένως”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αλλάξει γραμμή απέναντι στους δανειστές και “να τους πει ότι κάνουμε σκέψεις να φύγουμε από το ευρώ”.

Ο κ.Χρυσόστομος μίλησε και για την κατάσταση στις τράπεζες, λέγοντας ότι συζητά την καταχώρηση αγωγών κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και ειδικότερα κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Ήγειρε και θέμα Pimco, του διεθνούς οίκου που ανέλαβε τον διαγνωστικό έλεγχο για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιουχικών αναγκών των τραπεζών. Διατύπωσε αμφιβολίες για τον τρόπο της μεθοδολογίας που ακολούθησε ο οίκος σε σχέση με το σενάριο μη βιώσιμου χρέους και υποστήριξε ότι μεθοδεύτηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για να αποσοβήσει τις ευθύνες της.