Το κλείσιμο θέσεων στο πενταετές ισπανικό ομόλογο συστήνει στους πελάτες της η Goldman Sachs, στοιχείο που δείχνει ότι ο οίκος δεν θέλει να αναλάβει περαιτέρω κίνδυνο για την πορεία των τίτλων αυτών. Μπορεί οι πελάτες της Goldman να κλείνουν τις θέσεις τους με κέρδη, αφού τις είχαν ανοίξει όταν η απόδοση του τίτλου ήταν στο 4,29%, αυτό όμως δείχνει και μια αβεβαιότητα που αρχίζει να επικρατεί σε σχέση με την πορεία των τίτλων αυτών που κυρίως εκπορεέυται από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Ειδικά τα 10ευτή ιταλικά παρουσιάζουν σήμερα ελαφρά αύξηση των spreads μετά και την υποβάθμιση από τον οίκο Fitch  την περασμένη Παρασκευή. Η απόδόσή τους ανεβαίνει στο 4,65%.

Γιατί η Ιταλία θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Ισπανία

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν στο μεταξύ οι οικονομικοί αναλυτές μετά την για την υποβάθμιση της χώρας από Α- σε ΒΒΒ+, με αρνητικό outlook, καθώς, όπως αναφέρουν η χώρα θα μπορούσε να δει τα κόστη δανεισμού της να ξεπερνούν τα αντίστοιχα της Ισπανίας. Στην ανησυχητική εικόνα της Ιταλίας έρχεται φυσικά να προστεθεί και το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η χώρα μετά τις πρόσφατες εκλογές που στάθηκαν ανίκανες να αναδείξουν νέα κυβέρνηση.

“Οι εξελίξεις θα είναι πραγματικά εκρηκτικές αυτή την εβδομάδα στην Ιταλία” ανέφερε μιλώντας στο CNBC, ο Joe Rundle, επικεφαλής trader στην ETX Capitol. “Yπάρχει η υποβάθμιση της Παρασκευής, αλλά τώρα είναι και οι ιταλικές αποδόσεις και η μείωση των spreads στην απόδοση των ισπανικών ομολόγων και είναι πιθανόν ο ιταλικός δανεισμός να γίνει ακριβότερος από τον ισπανικό. Την τελευταία φορά που το είδαμε αυτό ήταν μεσούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη”, ανέφερε ο Rundle στο CNBC. Πρόσθεσε δεν από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία ή χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε πίεση για αρκετό καιρό.

Την Κυριακή, η Κίνηση των 5 Αστέρων του Grillo, επανέλαβε ότι προτιμά να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης από το να σχηματίσει συμμαχία με κάποιο άλλο κόμμα.
Στο σημερινό άνοιγμα ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB βρέθηκε να υποχωρεί κατά 0,50%. Όπως σχολιάζει ο Rundle “νομίζω ότι η απόδοση στα ιταλικά είναι πιθανό να σημειώσει έκρηξη την ώρα που η αντίστοιχη απόδοση στα ισπανικά ομόλογα πέφτει. Η Ιταλία γίνεται το κακό παιδί της Ευρώπης πιο πολύ και από την Ισπανία, οπότε πιστεύω ότι εκεί συγκεντρώνονται τα ρίσκα αυτής της εβδομάδας”.
Αναλυτές από την Τράπεζα του Τόκιο Mitsubishi σχολίασε την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch.

“Οι αξιολογήσεις της  Fitch (για την Ιταλία) βρίσκονται τρεις βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk και μια επάνω από την αξιολόγηση της Ισπανίας. Η Moody’s έχει κατατάξει την Ιταλία στην κατηγορία Baa2, αφήνοντάς την μόλις μια βαθμίδα πάνω από την κατηγορία “σκουπίδια”. Η S&P κατατάσσει την Ιταλία στην κατηγορία BBB. Η απόδοση του 10ετούς σε σχέση με το Γερμανικό έχει αυξηθεί κατά περίπου 10μονάδες βάσης σήμερα και οι αγορές επανεκτιμούν τους κινδύνους σε καθημερινή βάση. Η απόφαση της Fitch δεν είναι πιθανό να έχει αξιοσημείωτη επίπτωση στις αποδόσεις ή το ευρώ”, ανέφερε η τράπεζα σε σημερινό της σημείωμα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός ΥΠΟΙΚ, Vittorio Grilli, αρνήθηκε μέσω του CNBC, ότι η χώρα του, για την οποία η  Fitch προέβλεψε ότι το χρέος τ

“Μια μεγάλη και σημαντική χώρα όπως είναι η Ιταλία πρέπει να βρει τη δύναμη μέσα της ώστε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις (που άρχισε η κυβέρνηση Μonti)’, πρόσθεσε ο κ. Grilli.