Η πόλη Balaklava βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής, την Sevastopol.

Από το 1957 κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου και ενώ αυξάνοντας ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, ο Stalin αποφάσισε να εγκατασταθούν πυρηνικά υποβρύχια στην Μαύρη Θάλασσα.

Μετά την απόφαση του Stalin, η πόλη της Balaklava έγινε περιοχή υψίστης ασφαλείας και ξεκίνησε η κατασκευή του project ‘Objekt 825.’.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της βάσης των υποβρυχίων και πάνω από 120 τόνοι βράχου κόπηκαν και μετακινήθηκαν για να δημιουργηθούν χώροι ελλιμενισμού των υποβρυχίων.

Η βάση των πυρηνικών υποβρυχίων στην Κριμαία ήταν στην πραγματικότητα αόρατη, με τις μυστικές αποβάθρες και τους διαδρόμους πρόσβασης του προσωπικού να βρίσκονται προστατευμένες κάτω από τόνους τσιμέντου και μετάλλου, που θα μπορούσε να αντέξει σε πυρηνική επίθεση πάνω των 100 kilotons.

Την ίδια ώρα η πόλη Balaklava έγινε σχεδόν απρόσιτη και μία από τις πλέον φυλασσόμενες περιοχές της USSR. Ήταν τέτοιο το ύψος των μέτρων ασφαλείας που ακόμα και η οικογένειες των εργατών χρειάζονταν ειδική άδεια για να προσεγγίσουν την πόλη.

Όπως είναι φυσικό η βάση υποβρυχίων της Balaklava “άκμασε” κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου ενώ αποτελούσε το κρυφό χαρτί των Σοβιετικών έναντι των “εχθρών” της Δύσης.

Η βάση έμεινε ενεργή έως το 1993, ενώ το τελευταίο ρώσικο πυρηνικό υποβρύχιο έφυγε από την βάση το 1996.

Για πολύ καιρό η βάση έμεινε να ρημάζει ενώ το 2000 η Ρωσία έδωσε την βάση στην Ουκρανία.

Η παλιά μυστική ρωσική βάση έγινε το “Ναυτικό Μουσείο της Balaklava” ενώ άνοιξε για το κοινό την 1η Ιουνίου του 2003.

Τώρα μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαϊκή χερσόνησο και την ενσωμάτωσή της μέσω δημοψηφίσματος στην Ρωσία, η βάση, που παραμένει Μουσείο, πέρασε στα χέρια των παλιών ιδιοκτητών της.

Οι εκπρόσωποι του νέου Κοινοβουλίου της Κριμαίας ανέφεραν ότι η βάση θα παραμείνει Μουσείο, όμως κανείς δεν ξέρει αν θα αποφασιστεί να γυρίσει στην παλιά της χρήση και να γίνει ξανά το “μυστικό” όπλο της Ρωσίας έναντι της Δύσης.