Μέσα στο 2014 θα μπορεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης ESM να βοηθά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που καταρρέουν, εφόσον έχουν προχωρήσει στη διαγραφή του 8% των υποχρεώσεών τους, έπειτα από τη σχετική απόφαση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για την εφαρμογή της απόφασης που είχε ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από δύο χρόνια, ώστε να μπορεί ο ESM να προχωρά στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποκτώντας μερίδια του μετοχικού τους κεφαλαίου, σε μία προσπάθεια να σπάσει ο φαύλος κύκλος ανάμεσα στις ασταθείς τράπεζες και τις χρεωμένες κυβερνήσεις.

Όμως, στο πλαίσιο της απόφασης, η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM μπορεί να γίνει μόνο ως μέτρο έσχατης λύσης.

“Το εργαλείο αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που μια τράπεζα αποτύχει να προσελκύσει επαρκή κεφάλαια από ιδιωτικές πηγές και εάν η χώρα μέλος του ESM που εμπλέκεται δεν είναι σε θέση να την ανακεφαλαιοποιήσει”, Dijsselbloem.

Τα διαθέσιμα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι έως 60 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία

Εάν έως το τέλος του 2015 μία τράπεζα χρειαστεί κεφάλαια, θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί σε ιδιώτες επενδυτές. Εάν δεν μπορέσει να αντλήσει επαρκή κεφάλαια, τότε μπορεί να ζητήσει στήριξη από το κράτος.

Σε αυτή την περίπτωση, πρώτη κίνηση του κράτους θα είναι να χρησιμοποιήσει το εθνικό fund εκκαθάρισης τραπεζών και τα χρήματα  που αυτό έχει συγκεντρώσει μέσα στην ίδια χρονιά από τη συνεισφορά των τραπεζών (αντιστοιχεί στο 0,1% όλων των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ).

Μόνο εφόσον τα χρήματα του εθνικού ταμείου εκκαθάρισης έχουν χρησιμοποιεί, και εφόσον το 8% των όσων χρωστά η τράπεζα έχει διαγραφεί, θα παρεμβαίνει ο ESM, αγοράζοντας μετοχές της τράπεζας.

Με την πλήρη ισχύ της κοινοτικής οδηγίας για την εκκαθάριση και ανάκτηση των τραπεζών, από τις αρχές του 2016, θα υπόκεινται στο κούρεμα αυτό όχι μόνο οι μέτοχοι αλλά και οι ομολογιούχοι και οι μεγάλοι καταθέτες.