Ο φόβος της Παρασκευής και 13ης είναι γνωστός με μία λέξη ως friggatriskaidekaphobia, και έχει την ρίζα της στην Σκανδιναβική θεότητα “Frigg,”, την συνονόματη Παρασκευή και την φοβία του αριθμού 13 γενικότερα.

Κάθε χρονιά η παγκόσμια οικονομία χάνει 700 με 800 εκατ. δολάρια την Παρασκευή και 13 επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν τις δουλειές που κάνουν συνήθως, ενώ υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να πετάξουν.

Περί το 80% των υψηλών κτηρίων του κόσμου δεν έχουν 13ο όροφο, πολλά αεροδρόμια δεν έχουν πύλη 13 ενώ να νοσοκομεία συνήθως αποφεύγουν το δωμάτιο Νο 13.

Που όμως πηγάζουν αυτοί οι φόβοι;  Πρώτον και κύριον, ο 13ος απόστολος, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού, σύμφωνα με την Αγία Γραφή. Στη συνέχεια, η Σταύρωσή Του συνέβη την Παρασκευή. Μερικοί μελετητές πιστεύουν επίσης Εύα έβαλε σε πειρασμό τον Αδάμ την Παρασκευή.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρχαίο βαβυλωνιακό κώδικα του Hammurabi δεν υπάρχει ο αριθμός 13, στις καταγραφές των νόμων.

Εκτός από τον χριστιανισμό και στη μυθολογία περιλαμβάνεται η φοβία για τον αριθμό 13.

Μια ιστορία σχετικά με τον αριθμό αυτό έχει να κάνει με τη θεά Norse. Οι 11 στενοί φίλοι του Odin, του πατέρα όλων των θεών δειπνούσαν μαζί, όταν ο Loki, ο θεός του κακού και του χάους, χάλασε το δείπνο. ένας από τους θεούς, ο Balder, ο θεός της χαράς και της ευτυχίας πέθανε εκείνη την βραδιά.

Πολύ αργότερα, ο βασιλιάς Φίλιππος Δ ‘της Γαλλίας διέταξε τη δίωξη των Ναϊτών Ιπποτών την Παρασκευή, 13 του Οκτωβρίου 1307, ενώ στα επόμενα χρόνια, πολλές χιλιάδες αντιμετώπισαν βασανιστήρια και εκτελέσεις.

Ο πολιτισμός μας αγαπά τον αριθμό 12. Δώδεκα οι μήνες του χρόνου, 12 οι ώρες, 12 τα ζώδια, 12 οι Απόστολοι.

“Αν κανείς έμπαινε στον κόπο να μας διδάξει για αυτές τις αρνητικές δεισιδαιμονίες ταμπού, όπως της Παρασκευής και 13, θα μπορούσαμε στην πραγματικότητα να είμαστε σε καλύτερη θέση”, λέει ο Stuart Vyse, καθηγητής ψυχολογίας στο Connecticut College στο New London, μιλώντας στο National Geographic.