Η παγκόσμια οικονομία θα ανοίξει το βήμα της κατά τα επόμενα τρίμηνα, εκτιμά η Deutsche Bank με την τελευταία έκδοση της σειράς εκθέσεων The House View. Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη των οικονομιών από την κρίση έχει υπάρξει πολύ ασθενής (ειδικά στην Ευρώπη) και προειδοποιεί πως καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους, η μεταβλητότητα στις αγορές θα αυξηθεί.
Από το σχετικό γράφημα της μελέτης διαπιστώνεται ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας είναι τρίτο σε αποδόσεις ανάμεσα στις βασικές χρηματιστηριακές επενδύσεις φέτος, δίνοντας κέρδη 10% από τις αρχές του έτους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2014 και 3,9% το 2015, με τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ των ΗΠΑ να υποβαθμίζονται στο 2,3% για φέτος (λόγω του βαρύ χειμώνα) και να “δείχνουν” επιτάχυνση στο 3,4% το 2015.
Στην Ευρωζώνη, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος περιμένει ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,5% το 2015. Ο ρυθμός της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα παραμείνει χαμηλός τα επόμενα δύο χρόνια, αναγνωρίζουν οι αναλυτές, αλλά τονίζουν πως η όποια ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στις χώρες της περιφέρειας.
Στις αναδυόμενες οικονομίες, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,7% φέτος και 5,2% το 2015, η οποία λαμβάνει ώθηση από την επιτάχυνση σε ΗΠΑ και Ευρώπη και κυρίως την υψηλή ανάπτυξη της Κίνας (της οποίας η οικονομία εκτιμάται ότι έπιασε “πάτο” το α΄ τρίμηνο και τώρα θα οδηγηθεί σε μία ανάκαμψη με αιχμή τις εξαγωγές).
Όμως, παρά τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν την ευνοϊκή νομισματική πολιτική τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, η διαδικασία της μείωσης του δανεισμού δεν έχει τελειώσει και ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί απειλή.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η Fed θα κλείσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως τα τέλη του τρέχοντος έτους και θα αρχίσει να προϊδεάζει για γρηγορότερες αυξήσεις επιτοκίων από το Σεπτέμβριο.
Η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της έως τα τέλη του έτους, με την αγορά τίτλων (ποσοτική χαλάρωση) να μην ακολουθεί πριν από το 2015. Οι κεντρικές τράπεζες σε Αγγλία, Ιαπωνία και αναδυόμενες θα παραμείνουν άπραγες.
Ο συνδυασμός της ανάκαμψης της ανάπτυξης και της πολύ ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής έχει αποδειχθεί πολύ θετικός για τις αγορές, με τους κυριότερους δείκτες κοντά σε ιστορικά υψηλά, τα spreads των εταιρικών ομολόγων να συρρικνώνονται, τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας σε χαμηλά και τη μεταβλητότητα να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα.
“Παρότι αυτή η ισορροπία μπορεί να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, επιτρέποντας στις επενδύσεις ρίσκου να κινηθούν υψηλότερα, ενδέχεται να διαταραχθεί εάν η Fed εγκαταλείψει τον πολύ ευνοϊκό τόνο της από το Σεπτέμβριο, εν μέσω αύξησης του πληθωρισμού και βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ”, προειδοποιεί η Deutsche Bank.
Παρότι μια τέτοια στροφή στην πολιτική της Fed δεν αναμένεται να οδηγήσει σε επανάληψη του sell off που σημειώθηκε φέτος με την έναρξη του taper (τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης), εντούτοις, ο οίκος εκτιμά ότι η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών θα αποκλίνουν.
Ασθενέστερη αυτή η ανάκαμψη
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η ανάπτυξη μετά την κρίση έχει υπάρξει εξαιρετικά αδύναμη:
– Η αμερικανική ανάκαμψη είναι η ασθενέστερη μεταπολεμικά, αφού το ΑΕΠ των ΗΠΑ κινείται μόλις 6% υψηλότερα από το προ κρίσης υψηλό του, έναντι 17% υψηλότερα που ήταν στο ίδιο στάδιο, σε προηγούμενες ανακάμψεις.
– Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης παραμένει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
– Η βρετανική ανάκαμψη είναι χειρότερη από ό,τι κατά τη Μεγάλη Ύφεση, παρότι η οικονομία αναμένεται να επιστρέψει στα προς κρίσης επίπεδα το δεύτερο τρίμηνο του 2014.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές, υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις για την αδυναμία αυτή:
– Η πρωτοφανής δημοσιονομική συρρίκνωση, με τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας να μειώνουν στο μισό τα ελλείμματά τους από το 2009 και το 2014 να είναι η τέταρτη χρονιά που τα δημοσιονομικά λειτουργούν ως βαρίδι στις ΗΠΑ.
– Η σημαντική μείωση του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις χορηγήσεις και τα νοικοκυριά – επιχειρήσεις να επιβραδύνουν τη ζήτηση.
– Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει επιβαρύνει τη διάθεση για ρίσκο και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι βασικοί κίνδυνοι για τις αγορές
1) Ένα άτακτο sell off: Το σενάριο αυτό θέλει την αμερικανική ανάπτυξη να ενισχύεται συμπαρασύροντας τον πληθωρισμό προς τα πάνω και επισπεύδοντας τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed. Σε αυτή την περίπτωση, θα σημειωθεί στις αγορές διόρθωση.
2) Χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη: Στην περίπτωση που η στήριξη της ΕΚΤ αποτύχει να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
3) Ανώμαλη προσγείωση στην Κίνα: Εάν η ανάπτυξη συνεχίσει να επιβραδύνει, με τον κίνδυνο μιας χρηματοοικονομικής κρίσης, καθώς η Κίνα θα επιχειρεί να εξισορροπήσει την οικονομία της.
4) Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου εκτροχιάζουν την ανάκαμψη: Στην περίπτωση της κλιμάκωσης των εντάσεων στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες (π.χ. Ιράκ, Ρωσία).
5) Επιβράδυνση της αμερικανικής ανάπτυξης: Εάν η αμερικανική οικονομία δεν καταφέρει να επιταχυνθεί, η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών εκτροχιαστεί και/ή οι επιχειρηματικές δαπάνες δεν εμφανίσουν βελτίωση.
6) Κρίση στις αναδυόμενες αγορές: Εάν η αύξηση της εκροής κεφαλαίων, εν μέσω συνεχιζόμενης αναταραχής ή επιβράδυνσης της Κίνας, πλήξει την ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών.
7) Γεωπολιτικό ρίσκο: Εάν η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων (Δύση-Ρωσία, Ιράκ) οδηγήσει σε αποστροφή από το επενδυτικό ρίσκο.
8) Επιστροφή της κρίσης στην Ευρώπη: Εάν το momentum των μεταρρυθμίσεων στην περιφέρεια επιβραδυνθεί, έπειτα από την άνοδο των ακραίων κομμάτων στις ευρωεκλογές.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.