Η Τράπεζα της Αγγλίας φοβάται για φούσκα στα κρατικά ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και δεν το κρύβει. Στην εξαμηνιαία έκθεση χρηματοοικονομικής σταθερότητάς της, η κεντρική τράπεζα εστίασε κυρίως στην απειλή από τη μεγάλη άνοδο των τιμών της βρετανικής αγοράς ακινήτων. Όμως, εντόπισε και άλλους κινδύνους.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν φαίνεται να έχει πειστεί ότι η μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών της περιφέρειας είναι δικαιολογημένη και διατηρήσιμη. Όπως σημειώνει η έκθεση, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία “εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλά χρέη” αλλά και αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης.

“Η μείωση στα spreads των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας δείχνει να έχει ξεπεράσει τη βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών”, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης ενδέχεται να υποχωρήσουν (και κατ΄ επέκταση οι αποδόσεις τους να ενισχυθούν), εάν υπάρξει μια γενικευμένη αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση στην έξοδό της από την κρίση.  “Παραμένει ο κίνδυνος της γρήγορης ανατιμολόγησης των assets εάν μειωθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των αρχών να επιτύχουν την εξισορρόπηση και την προσαρμογή που απαιτούνται στην Ευρωζώνη”, αναφέρει.

Στους υπόλοιπους κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, επισημαίνει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό, που δυσκολεύει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα των χρεών τους.