Η ακραία ευνοϊκή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Fed, με σούπερ χαμηλά επιτόκια και τύπωμα χρήματος, κινδυνεύει να πυροδοτήσει την επόμενη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, προειδοποιεί ο Stephen Roach, ένας  από τους πιο έγκυρους βετεράνους των αγορών.

“Η ευνοϊκή  νομισματική πολιτική, στο σημείο που ακυρώνει τις πιέσεις και τις εντάσεις της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και το τι αυτές σημαίνουν για τις αγορές και τα ομόλογα, είναι κάτι που πρέπει να επανεξετασθεί σοβαρά”, τονίζει ο καθηγητής του Yale και πρώην πρόεδρος της Morgan Stanley Asia στο CNBC.

Ο ισολογισμός της Fed έχει εκτιναχθεί κατά σχεδόν κατά 900 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο, στα επίπεδα των 4,33 τρισ. δολαρίων, λόγω της αγοράς τίτλων που ξεκίνησε για να τονώσει την οικονομία, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008.

Πέρυσι, η Fed αγόραζε τίτλους 85 δισ. δολαρίων το μήνα, προχωρώντας σταδιακά στη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Τον Ιούλιο, πρόκειται να αγοράσει τίτλους αξίας 35 δισ. δολαρίων.

“Έχουμε πλέον τόση απόσταση από τα βάθη των όσων ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, ώστε πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ξανά την επόμενη κρίση”, είπε ο Roach.

“Όσο η Fed παραμένει τόσο έντονα ευνοϊκή, όσο υπονοεί ο ισολογισμός των 4,25-4,50 τρισ. δολαρίων, υπάρχει ένας σοβαρός λόγος να αμφισβητείται η αφοσίωσή της στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και υπάρχει ένας καλός λόγος να πιστέψουμε ότι θα μπορούσαμε, στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, να βρεθούμε σε άλλο ένα μπέρδεμα”.

Οι προειδοποιήσεις του Roach κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Wilbur Ross, που εκτίμησε ότι η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών δημιουργεί την απόλυτη φούσκα στα κρατικά ομόλογα.