Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αντίθετη στη φορολόγηση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Η πηγή αυτή αναφέρει ότι ο όρος που προβλέπει την επιβολή εισφοράς 6,75% στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διάσωσης της Κύπρου, σχεδιάστηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και το κυπριακό υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του μέλους του δ.σ. της ΕΚΤ, Joerg Asmussen, ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν ήταν αυτή που επέμεινε στη συγκεκριμένη δομή του σχεδίου.  Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τους όρους, αρκεί το τελικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από την εισφορά στις καταθέσεις να παραμείνει στα 5,8 δισ. ευρώ. 

Το παρασκήνιο, πάντως, είναι έντονο. Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal στην ιστοσελίδα της, ο Αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser αλλά και ο Joerg Asmussen, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, ήταν εκείνοι που έχουν την “πατρότητα” του λεγόμενου “φόρου αλληλεγγύης” επί των κυπριακών καταθέσεων.

Ο Olli Rehn, όμως,  ήταν ο πρώτος που έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση, με νούμερα. Σύμφωνα με την πρότασή του, η Κύπρος θα επέβαλε φόρο 3% στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, 5% έως τις 500.000 ευρώ και 7% στα μεγαλύτερα ποσά.

Όμως, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christile Lagarde, είχε  ένα πιο ριζοσπαστικό σχέδιο. Αυτό προέβλεπε το κούρεμα των καταθέσεων στη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ κατά 30-40%.  Επίσης, επέβαλε ζημιές στους κατόχους των senior ομολόγων των δύο τραπεζών. Το σχέδιο αυτό, που θα συγκέντρωνε 7,5 δισ. ευρώ, τελικά απορρίφθηκε. 

Διαψεύδει η Λευκωσία

Πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαψεύδει κατηγορηματικά πληροφορίες που τον θέλουν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

“Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη”, η οποία, “τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις”. Συμπληρώνει ακόμη πως “η θέση τους μάλιστα ήταν πως μη συμπερίληψη των πρώτων 100.000 δεν θα εξασφάλιζε το απαιτούμενο συνολικό ποσό”.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, αυτό που ζητούσαν οι δανειστές της Κύπρου ήταν το άμεσο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών, η μεταφορά των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ σε μια “καλή” τράπεζα και η εκκαθάριση των υπολοίπων καταθέσεων.

Είπε επίσης ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ ήταν ότι οι καταθέσεις αυτές θα έχαναν το 40% της αξίας τους, ενώ θα έμεναν παγοποιημένες για 5-10 χρόνια. Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνέχισε, η απώλεια στην αξία του συνόλου των καταθέσεων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, ενώ οι επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας θα ήταν καταστροφικές.

Με την ανακοίνωση διαψεύδεται επίσης το ενδιαφέρον της Gazprom για την εξαγορά κυπριακής τράπεζας.