Ο διάσημος σκηνοθέτης Γούντι Αλεν αποδίδει στους Άρβες μερίδιο ευθύνης, για την κρίση στη σχέση τους με τους Εβραίους. Ειδικότερα, με αφορμή την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, ο εβραϊκής καταγωγής σκηνοθέτης κλήθηκε να σχολιάσει σε συνέντευξή του την επικαιρότητα, κάνοντας μια σπάνια πολιτική τοποθέτηση.

«Αισθάνομαι ότι οι Άραβες δεν ήταν καλοί με τους Εβραίους από την αρχή, και αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα», είπε ο 78χρονος Άλεν εκφράζοντας την άποψή του για τις αιματηρές συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Με σπάνιες τοποθετήσεις περί διεθνών πολιτικών θεμάτων, ο ίδιος σε συνέντευξή του στο δημοσιογράφο, Μάρλοου Στερν, στην αμερικανική ενημερωτική ιστοσελίδα «Daily Beast», καταδίκασε το ρόλο των Αράβων στις εξελίξεις, καθώς υποστήριξε πως πρωταρχική αιτία της εχθρότητας που αναπτύχθηκε στην περιοχή ήταν η συμπεριφορά των Αράβων απέναντι στους Εβραίους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι Εβραίοι είχαν μόλις βγει από έναν τρομερό πόλεμο, όπου εκατομμύρια εξοντώθηκαν και διώχθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τους δόθηκε εν τέλει ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης στην έρημο, αλλά οι Αραβες δεν ήταν καλοί μαζί τους από την αρχή. Εκείνοι θα μπορούσαν, εφόσον και οι Εβραίοι ήρθαν ειρηνικά, να πουν “Ξέρουμε τι έχετε περάσει, πάρτε αυτό το μικρό κομμάτι γης κι εμείς θα σας βοηθήσουμε, θα γίνουμε φίλοι”, αλλά δεν το είπαν. Αυτό οδήγησε σε προβλήματα και όλα αυτά τα χρόνια και οι δύο πλευρές έχουν κάνει λάθη», δήλωσε ο Γούντι Αλεν.

Ο ίδιος εξέφρασε την έντονη απογοήτευσή του για τα γεγονότα που εξακολουθούν να εκτυλίσσονται στη Γάζα: «Θυμάμαι ότι από τότε που ήμουν 21, όλοι μου έλεγαν ότι η ειρήνη μεταξύ των Αράβων και των Ισραηλινών είναι κοντά. Μου έλεγαν ότι τότε υπήρχε πικρία, αλλά ότι οι επόμενες γενιές θα ωριμάσουν και θα ζήσουν γαλήνια μεταξύ τους. Όμως η κατάσταση παραμένει τραγική και τόσο οι ηγέτες του Ισραήλ, όσο και οι ηγέτες του αραβικού κόσμου δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μία συμβιβαστική λύση. Αθώες ζωές χάνονται δεξιά κι αριστερά σε μία τραγική κατάσταση που θα διορθωθεί από μόνη της. Το λέω αυτό χωρίς να γνωρίζω αν θα γίνει, ελπίζω ότι θα γίνει, αλλά φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή κανείς σε καμία πλευρά δεν είναι πρόθυμος, ούτε ικανός να δώσει τη λύση».

πηγή: protothema.gr