Οι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι δεν έχουν απόδειξεις για άμεση ανάμειξη της ρωσικής κυβέρνησης στην κατάρριψη του Boeing τόνισαν όμως ότι “η Ρωσία δημιούργησε τις συνθήκες για την κατάρριψη του αεροπλάνου”. Όπως επισήμαναν, οι φιλορώσοι αποσχιστές πιθανότατα κατέρριψαν κατά λάθος το Boeing 777.

Οι φωτογραφίες από τα συντρίμμια του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών δείχνουν κάτι που μοιάζει με τρύπες στο αριστερό τμήμα του Boeing 777 και φαίνεται πως προήλθαν από χτύπημα πυραύλου, ανέφερε Αμερικανός ειδικός.

Σύμφωνα με αναλυτές, η φωτογραφία απεικονίζει ένα μεγάλο διάτρητο κομμάτι της ατράκτου, που φαίνεται να προέρχεται από το cockpit του αεροπλάνου και μοιαζει να έχει υποστεί ζημιά από πύραυλο εδάφους αέρους.

“Οι τρύπες στη φωτογραφία είναι σχετικά σε ομοιόμορφο μέγεθος”, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Reed Foster, επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών.

“Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέπεια πυραύλου εδάφους-αέρος”, τόνισε.

Η ομάδα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, σημείωσε πως βάσει των στοιχείων που συγκέντρωσαν  το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους – αέρος τύπου SA -11, όμως δεν ξέρουν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ή αν τη στιγμή της εκτόξευσης βρισκόταν στο σημείο κάποιος Ρώσος στρατιωτικός.

Οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι πιστεύουν πως η Ρωσία προμήθευσε το βλήμα που κατέρριψε την πτήση MH17, αν και ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Μαλαισία, Λιουντμίλα Vorobyeva, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ ότι η χώρα του δεν έπαιξε κανένα ρόλο και ότι οι αυτονομιστές της Ουκρανίας δεν έχουν μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικά όπλα.