Μια δεύτερη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή, επί ενός αναθεωρημένου -βελτιωμένου- σχεδίου, είναι το πιθανότερο σενάριο μετά το “όχι” στη φορολόγηση των καταθέσεων, σύμφωνα με το think tank Open Europe.

“Και οι δύο πλευρές έχουν μερικές σοβαρές αποφάσεις να πάρουν”, λένε οι αναλυτές του Open Europe και αναλύουν τα 4 πιθανότερα σενάρια.

1. Η Κύπρος ψηφίζει και πάλι, και εγκρίνει έναν αναθεωρημένο φόρο για τις καταθέσεις: Η συμφωνία μπορεί να υποστεί μικρές αλλαγές, σε συνδυασμό με κάποια βελτίωση στη χρηματοδότηση (είτε από την Ευρωζώνη ή τη Ρωσία). Όμως, μια τέτοια απόφαση και ψηφοφορία πρέπει να γίνουν γρήγορα, κοντά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, για να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Σύμφωνα με το Open Europe, αυτή είναι η πιθανότερη λύση, ενδεχομένως σε συνδυασμό με το σενάριο 2.

2. Η Ευρωζώνη υποχωρεί: Μπροστά στον πολύ πραγματικό κίνδυνο της εξόδου μιας χώρας μέλους από το νόμισμα, η Ευρωζώνη ίσως προσφέρει στην Κύπρο μία πιο ανεκτή συμφωνία. Εξάλλου, τα χρήματα για τα οποία γίνεται όλη η φασαρία, τα 5,8 δισ. ευρώ, δεν αποτελούν παρά μόλις το 0,06% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το πραγματικό ερώτημα είναι το πώς θα δοθεί αυτή η βοήθεια, διατηρώντας, ωστόσο, το κυπριακό χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Οι πιθανές επιλογές είναι:
– Να δοθούν μέσω δανείων και τα 17 δισ. ευρώ, αλλά με πολύ μακρινή ωρίμανση και χαμηλά επιτόκια.
– Να συνδεθεί η αποπληρωμή των δανείων διάσωσης με τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο.
– Να χρησιμοποιηθεί ο ESM ή κάποιο άλλο όχημα για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
– Να αναδιαρθρωθούν τα κυπριακά ομόλογα για να επιμηκυνθεί η ωρίμανσή τους.
– Να γίνει δεκτή κάποια διαγραφή των δανείων του επίσημου τομέα.

3. Η Κύπρος εξετάζει άλλα σχέδια (όπως μια συνεργασία με τη Ρωσία): Με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει πολλαπλά συμφέροντα από τη βοήθεια προς την Κύπρο, ίσως αποφασίσει να καλύψει τα 2 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα προέλθουν από τη φορολόγηση των κυπριακών καταθέσεων. Άλλες πληροφορίες θέλουν τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή να προτείνει τη φορολόγηση των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο με 20%, δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό στα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο, αλλά και θέσεις στα δ.σ. των κυπριακών τραπεζών. Όμως, η ΕΕ δεν θα θέλει να δει μια χώρα – μέλος της σε τόσο στενές σχέσεις αλληλεξάρτησης με τη Ρωσία. Επομένως, η προοπτική αυτή ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Κύπρου, αναφέρει το Open Europe.

4. Η Κύπρος βγαίνει από το ευρώ: Εάν κανένας συμβιβασμός δεν μπορέσει να βρεθεί στα παραπάνω σενάρια, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να κάνει πράξη την απειλή της να αποσύρει τη ρευστότητά της από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Αυτό θα προκαλέσει τραπεζικό πανικό, και την κατάρρευση του συστήματος. Χωρίς τη στήριξη της ΕΚΤ, η Κύπρος θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ και να τυπώσει δικό της χρήμα, για να στηρίξει τις τράπεζές της.