Δεν συμφώνησαν όλοι στο Eurogroup με κάθε λεπτομέρεια του κυπριακού σχεδίου, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν. “Παρότι το πρόγραμμα δεν αντιστοιχούσε σε όλα του τα στοιχεία στις προτάσεις και τις προτιμήσεις της Κομισιόν, η Κομισιόν ένιωσε ότι ήταν καθήκον της να το στηρίξει”, σημειώνεται. “Οι εναλλακτικές ήταν και ριψοκίνδυνες και λιγότερο υποστηρικτικές για την Κύπρο”. 

“Είναι πλέον στα χέρια των κυπριακών αρχών να παρουσιάσουν ένα εναλλακτικό σενάριο, σεβόμενες τα κριτήρια βιωσιμότητας του χρέους και σύμφωνα με τις παραμέτρους χρηματοδότησης”, συνεχίζει η ανακοίνωση.

“Η Κομισιόν έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει την Κύπρο και να δουλέψει για μία εποικοδομητική και διαχειριζόμενη λύση. Όμως, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις χώρες μέλη και καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία της ίδιας της Κύπρου”,  σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την εισφορά στις καταθέσεις κάτω  των 100.000 ευρώ, η Κομισιόν δηλώνει πως “έκανε σαφές στο Eurogroup ΠΡΙΝ από την ψηφοφορία στο κυπριακό κοινοβούλιο ότι μια εναλλακτική λύση που να σέβεται τις χρηματοοικονομικές παραμέτρους θα ήταν αποδεκτή, κατά προτίμηση χωρίς εισφορά στις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Οι κυπριακές αρχές δεν δέχτηκαν ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο”.