Έφοδο και έρευνα στο διαμέρισμα της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, πραγματοποίησαν οι γαλλικές αστυνομικές αρχές, στο πλαίσιο της γνωστής υπόθεσης του Bernard Tapie.

“Η έρευνα αυτή θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, η οποία θα συμβάλλει στην απαλλαγή της πελάτισσάς μου από κάθε εγκληματική εμπλοκή”, είπε ο δικηγόρος της Lagarde,  Yves Repiquet.

Υπενθυμίζεται ότι η Lagarde βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας, που στόχο έχει να διαπιστώσει εάν η πρώην υπουργός βαρύνεται με κατάχρηση εξουσίας, για την απόφασή της να δώσει μια τεράστια αποζημίωση στον αμφιλεγόμενο μεγιστάνα Bernard Tapie, στενό φίλο του πρώην προέδρου, Nicolas Sarkozy.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση της αποζημίωσης του Tapie από το γαλλικό Δημόσιο με 285 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ισχυρισμού του επιχειρηματία ότι κατά τη δεκαετία του 1990 έπεσε θύμα απάτης από κρατική τράπεζα.

Ειδικότερα, η Lagarde έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας, όταν παρενέβη για να δώσει τέλος στη δικαστική διαμάχη του Tapie, με αποτέλεσμα το γαλλικό δημόσιο να του δώσει την τεράστια αποζημίωση, το 2008.

Η υπόθεση αφορά τη σύντομη περίοδο κατά την οποία ο Tapie είχε στην κατοχή του την Adidas, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, εξαπατήθηκε από την Credit Lyonnais, η οποία έβγαλε παράνομο κέρδος κατά την πώληση του brand, το 1993.

Το γαλλικό Δημόσιο εμπλέκεται στην υπόθεση εξαιτίας της διάσωσης της Credit Lyonnais, το 1995.

Η Lagarde αρνείται ότι παρανόμησε, όπως άλλωστε κάνει και ο τότε προσωπάρχης της και σημερινός CEO της France Telecom, Stéphane Richard.

Αυτά τα νομικά μπλεξίματα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και στην απομάκρυνση της Lagarde από το ΔΝΤ. Η θητεία της στο ΔΝΤ λήγει το 2016.

“Μοιάζω με φίλη του Bernard Tapie;”, είχε πει πρόσφατα η Lagarde. Ο επιχειρηματίας είναι κυρίως γνωστός για την καταδίκη του, κατά τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο σκανδάλου στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, εξαιτίας της οποίας πέρασε 6 μήνες στη φυλακή.