Ο Αμερικανός γιατρός Kent Brantley, ο οποίος έγινε ο πρώτος πολίτης των ΗΠΑ που κόλλησε τον ιό Έμπολα, στην Λιβερία, αφίχθη της Κυριακής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Emory της Ατλάντα, με την σύντροφό του Nancy Writebol, η οποία πάσχει και αυτή από τον θανατηφόρο ιό, να αναμένεται στις ΗΠΑ την Τρίτη.

Η έξαρση της επιδημίας του θανατηφόρου ιού, που έχει την προέλευσή του από τις νυχτερίδες, έχει σκοτώσει πάνω από 800 ανθρώπους στην Δυτική Αφρική. Με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν, πυρετό, εμετούς, διάρροια, και συχνά εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Ο Brantley είναι ο πρώτος ασθενής με Έμπολα που έχει ποτέ νοσηλευτεί σε αμερικανικό νοσοκομείο, με το Emory να είναι το ένα από τα  τέσσερα νοσοκομεία που μπορούν να αντιμετωπίσουν περιστατικά τέτοιων επιδημιών.

Την ίδια ώρα πολλοί ειδικοί, ανάμεσά τους και ο διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Κέντρου Πρόληψης Επιδημιών, Tom Frieden, υποστηρίζουν ότι ο Έμπολα μπορεί να θεραπευτεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο των ΗΠΑ που έχει το μίνιμουμ των ιατρικών παροχών και περιλαμβάνει χώρο απομόνωσης των ασθενών.

“Κάθε προηγμένο νοσοκομείο στις ΗΠΑ με μονάδα εντατικής θεραπείας έχει την ικανότητα να απομονώνει τους ασθενείς”, αναφέρει ο Frieden.

“Δεν χρειάζεται κάτι ειδικό για την απομόνωση των ασθενών με Έμπολα, απλά να γίνει αυτή η απομόνωση σωστά”.

Ένας από τους λόγους του ο ιός έχει “ξεφύγει” από τον έλεγχο και αρχών στη Δυτική Αφρική και έχει σκοτώσει πάνω από 800 άτομα, είναι επειδή στην περιοχή δεν υπάρχουν αρκετά νοσοκομεία και αυτά που υπάρχουν δεν έχουν την τεχνολογία των νοσοκομείων των ΗΠΑ και του Δυτικού Κόσμου.

Η αιμορραγία είναι κάτι το τρομακτικό, όπως και οι εμετοί και οι διάρροιες, όμως, όπως αναφέρει ο businessinsider, δεν είναι μεταδοτική η ασθένεια με τον αέρα και οι φόβοι για εξάπλωση του ιού στον Δυτικό Κόσμο είναι τραβηγμένοι.

Όπως αναφέρει στο γαλλικό πρακτορείο ο Peter Piot, διευθυντής του London School of Hygiene and Tropical Medicine και ένας από τους ιατρούς που ανακάλυψαν τον Έμπολα, ο ιός δεν θα τον φόβιζε, ακόμα και αν καθόταν δίπλα σε κάποιον με Έμπολα, αρκεί αυτός να μην έκανε εμετό πάνω του. 

Μερικές βασικές αρχές για την νοσηλεία ασθενών με Εμπολα είναι, όλοι οι ασθενείς να έχουν τον ιδιωτικό τους χώρο, το προσωπικό να φορά γάντια, σκούφο, γυαλιά και προστατευτικά στα πόδια και τα παπούτσια και τέλος να αφαιρείται με ασφάλεια ο προστατευτικός εξοπλισμός και να απολυμαίνεται με μείγμα οικιακής χλωρίνης 1:100.