Σε νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας διάρκειας 72 ωρών συμφώνησαν το βράδυ της Δευτέρας Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι.

Όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αιγύπτιος αξιωματούχος η εκεχειρία θα ισχύσει από τις 8 το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), διευκρινίζοντας ότι και άλλες αντιπροσωπείες «μεταβαίνουν στο Κάιρο για πιο ευρείες διαπραγματεύσεις».

Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρίσκεται στο Κάιρο από το βράδυ της Κυριακής, όμως το Ισραήλ από την πλευρά του αρνήθηκε να στείλει εκπροσώπους του στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος κάλεσε αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών στο Κάιρο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα.

Πάντως, οι πληροφορίες για νέα εκεχειρία ήρθαν λίγες ώρες έπειτα από τη μονομερής επτάωρη «ανθρωπιστική» εκεχειρία, που κήρυξε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η οποία, δυστυχώς, βάφτηκε στο αίμα. Συγκεκριμένα, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ βομβάρδισε έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα οκτάχρονο κορίτσι και να τραυματιστούν ακόμη 29 άνθρωποι, ενώ το Ισραήλ κατήγγειλε ότι τουλάχιστον τέσσερις ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφός του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Η είδηση περί νέας εκεχειρίας ήρθε, επίσης, λίγη ώρα έπειτα από τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του στρατού του Ισραήλ, Μότι Αλμοζ ο οποίος ανακοίνωσε την καταστροφή όλων των τούνελ της Χαμάς, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι έχει πολλές ακόμη αποστολές να φέρει εις πέρας στη Γάζα.

«Δεν θα φύγουμε. Θα μείνουμε στη Γάζα. Έχουμε πολλές αποστολές να ολοκληρώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ δεν θα σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών εναντίον του από τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η επιχείρηση στη Γάζα συνεχίζεται. Δεν θα τερματιστεί παρά μόνο όταν έχει επανέλθει η ηρεμία και η ασφάλεια για τους πολίτες του Ισραήλ για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας και τον υπουργό Άμυνας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την UNICEF τουλάχιστον 392 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το ανηλεές σφυροκόπημα των ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας από τη στιγμή που ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση στις 8 Ιουλίου, ενώ μόνο το περασμένο Σάββατο οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού προκάλεσαν το θάνατο 84 ανθρώπων.

«Το Ισραήλ σκότωσε πολίτες που προσπαθούσαν να ξεφύγουν»

Εν τω μεταξύ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε τη Δευτέρα τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωνε πολίτες ενώ προσπαθούσαν να φύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς σε έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση συνιστά έγκλημα πολέμου.

Στην έκθεσή του το HRW επικαλείται Παλαιστίνιους που γλίτωσαν, στα τέλη Ιουλίου, από τους βομβαρδισμούς στην κοινότητα Χούζαα, κοντά στο Χαν Γιούνες.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις στη Χούζαα, έναν τομέα στη νότια Λωρίδα της Γάζας, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και τους σκότωσαν, κάτι που συνιστά σαφή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, κατά τη διάρκεια πολλών επεισοδίων μεταξύ 23 και 25 Ιουλίου», γράφει η οργάνωση και προσθέτει ότι  οι «σκόπιμες επιθέσεις εναντίον πολιτών που δεν συμμετέχουν στις μάχες είναι εγκλήματα πολέμου».

πηγή: protothema.gr