Στους αιθέρες μεταφέρεται το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, καθώς η Μόσχα σκέφτεται να αποκλείσει τον εναέριο χώρο πάνω από τη Σιβηρία για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες. Πρόκειται για αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες ήδη “προσγείωσαν” μία ρωσική αεροπορική εταιρεία καθώς και το τζετ ενός δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία της χώρας.

Εάν η Ρωσία κάνει πράξη τις απειλές αυτές, όπως τουλάχιστον προκύπτουν από δημοσίευμα της Vedomosti, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές όπως οι Lufthansa, British Airways και Air France θα χάσουν 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Γιατί η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία θα τις φέρει αντιμέτωπες με μεγαλύτερες ώρες πτήσεις, υψηλότερη χρήση καυσίμων και άλλα πρόσθετα καύσιμα στα δημοφιλή δρομολόγια προς την Ασία.

Όμως, και η ρωσική Aeroflot θα είναι ανάμεσα στους χαμένους, αφού η εταιρεία λαμβάνει περίπου 300 εκατ. δολάρια το χρόνο από τις ξένες αεροπορικές που πετούν πάνω από τη Σιβηρία.

Ήδη, η ρωσική αεροπορική χαμηλού κόστους Dobrolyot, την οποία λειτουργεί η Aeroflot, αναγκάστηκε να αναστείλει όλες τις πτήσεις της, όταν η συμφωνία μίσθωσης των αεροπλάνων της ακυρώθηκε, λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Αλλά και ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος  Gennady Timchenko κατήγγειλε ότι η αμερικανική Gulfstream διέκοψε όλες τις υπηρεσίες συντήρησης κτλ του ιδιωτικού αεροπλάνου του. “Η Gulfstream σταμάτησε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει μέσω του συμβολαίου της, προσγειώνοντας το τζετ μου, το οποίο αγόρασα από αυτήν ακριβά”, είπε.