Το καθεστώς της αγαπημένης των επενδυτών που απολάμβανε στο μεγαλύτερο μέρος του 2014 η Ευρώπη έχει σχεδόν εξανεμιστεί, καθώς η δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch για τον Αύγουστο, στην οποία συμμετείχαν 224 επαγγελματίες των αγορών, με 675 δισ. δολάρια σε υπό διαχείριση κεφάλαια, διαπιστώνει μια απότομη αρνητική στροφή στο ποσοστό των διαχειριστών που ποντάρουν στις ευρωπαϊκές μετοχές.
Ειδικότερα, το καθαρό ποσοστό των χαρτοφυλακίων που τηρούν overweight θέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διαμορφώθηκε στο 13%, πέφτοντας κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σήμα αγοράς δίνουν οι μεγάλες θέσεις στα μετρητά
Ξαφνική στροφή των μεγάλων χαρτοφυλακίων στα μετρητά, εν μέσω αύξησης των γεωπολιτικών εντάσεων και ανησυχιών για την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed διαπιστώνει η δημοσκόπηση της BofA. “Cash says Buy” είναι το σύνθημα που δίνει ο οίκος, εκτιμώντας, μάλιστα, ότι οι δείκτες θα σημειώσουν ράλι προς τα προηγούμενα υψηλά τους.
Πάντως, η BofA προειδοποιεί ότι για να διατηρηθούν οι αγορές σε αυτά τα υψηλά, θα πρέπει το γεωπολιτικό θερμόμετρο να πέσει, να μην αναζωπυρωθούν οι ανησυχίες για την Κίνα και οι ΗΠΑ να δείξουν ότι η οικονομία τους μπορεί να αντέξει την αύξηση των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, το σήμα αγοράς που λαμβάνει ο οίκος είναι ξεκάθαρο. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, οι θέσεις του μέσου χαρτοφυλακίου στα μετρητά αυξήθηκαν από 4,5% στο 5,1%, δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2012. Είναι, δηλαδή, πολύ υψηλότερες από τα επίπεδα του 4,5%, που πυροδοτούν το σήμα αγοράς.
Το καθαρό ποσοστό των διαχειριστών που δηλώνει ότι τηρεί overweight θέσεις στα μετρητά αυξήθηκε αυτό το μήνα στο 27% από 12% που ήταν τον Ιούλιο. Αντίστοιχα, το καθαρό ποσοστό των χαρτοφυλακίων που εμφανίζει overweight θέσεις στις μετοχές μειώθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα, στο 44%.
Οι επενδυτές εμφανίζονται πιο προστατευμένοι απέναντι σε μια απότομη πτώση των χρηματιστηρίων από ό,τι έχουν υπάρξει από τον Οκτώβριο του 2008, εξηγούν οι αναλυτές και σημειώνουν ότι ο “δείκτης φόβου” του Αυγούστου προϊδεάζει για άνοδο των αγορών.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.