Η Ιταλία παραμένει σε χρηματοοικονομική κρίση, αλλά αυτή δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να πειστούν οι Ιταλοί για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε στο CNBC ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Mario Monti.

“Η έκτακτη ανάγκη που έχουμε τώρα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά απασχόλησης είναι πραγματική. Προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία”, είπε ο Monti, μιλώντας από το ετήσιο οικονομικό συνέδριο Ambrosetti Forum που πραγματοποιείται στο Κόμο.

“Αλλά φυσικά, δεν είναι μια τόσο ορατή ανάγκη, που να ενώνει την κοινή γνώμη στο δύσκολο πολιτικό project των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, για να βγούμε από αυτή την κρίση”, πρόσθεσε.

Η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί και πάλι φέτος, έπειτα από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2% που σημειώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η ανεργία παραμένει πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, φτάνοντας στο 12,6% τον Ιούλιο. Η χώρα χρειάζεται να δημιουργήσει 2,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας για να επιτύχει το στόχο της ΕΕ για απασχόληση 75% έως το 2020, όπως είπαν οι οικονομολόγοι του Ambrosetti.