Στα αρνητικά επιτόκια επέστρεψε η Γερμανία, καθώς εξέδωσε διετή ομόλογα συνολικής αξίας 3,34 δισ. ευρώ με μέση απόδοση -0,07%, για πρώτη φορά μετά το Δεκέμβριο του 2012, όταν είχε συμβεί και πάλι το ίδιο.
Τα αρνητικά επιτόκια, σημαίνουν ότι οι επενδυτές πληρώνουν για να αποκτήσουν τα γερμανικά ομόλογα, κάτι που είχε ξανασυμβεί το 2012 όταν εν μέσω της αβεβαιότητας για την τύχη του ευρώ την εποχή εκείνη, οι γερμανικοί τίτλοι εθεωρούντο οι πλέον σίγουροι και έγιναν ανάρπαστοι.
Σήμερα η πτώση των αποδόσεων αποδίδεται στην νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία ευνοεί περισσότερο τις εκδόσεις των χωρών όπως η Γερμανία, αλλά και η Δανία η οποία εξέδωσε και αυτή διετή ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο στις αρχές της εβδομάδας. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι η συμπίεση των επιτοκίων θα συνεχιστεί όσο η ΕΚΤ ακολουθεί την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, η οποία θα ενταθεί, αφού μετά τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ συνεχίζει με ενέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες και αγορές ομολόγων.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, και εν όψει της αυριανής δημοπρασίας για την παροχή φθηνών 4ετών δανείων προς τις τράπεζες από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κινήθηκαν σήμερα πτωτικά, με τις τιμές τους να ενισχύονται.
Ειδικότερα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,05%, του γαλλικού κατά 7 μονάδες βάσης στο 1,40% και του ολλανδικού κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,20%.
Πτώση 3 μονάδων βάσης σημείωσε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στο 5,66%, όπως και του αντίστοιχου πορτογαλικού τίτλου, στο 3,16%. Κατά 6 μονάδες βάσης μειώθηκε η απόδοση του ισπανικού 10ετούς στο 2,28%.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.