Αυστηρή προειδοποίηση από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε η Λετονία, καθώς η χώρα έχει γίνει αποδέκτης του ρωσικού χρήματος που φεύγει από την Κύπρο, και αναζητά ένα νέο τραπεζικό καταφύγιο.

“Ξεκαθαρίσαμε στους Λετονούς φίλους μας ότι εάν θέλουν να μπουν στο ευρώ, δεν θα πρέπει να δίνουν καταφύγιο στο ρωσικό χρήμα που βγαίνει από την Κύπρο”, είπε στο Reuters κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, ο Λετονός πρωθυπουργός, Valdis Dombrovskis, προσπάθησε να διαψεύσει ότι υπάρχει πράγματι μία τέτοια ροή χρήματος, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωζώνη, αλλά και το μέλλον της οικονομίας της.

“Για τώρα, δεν προβλέπουμε κάποια αξιοσημείωτη αύξηση των εισροών ξένου χρήματος, στο πλαίσιο της κυπριακής κατάστασης”, είπε.

Σημειώνεται ότι το ρωσικό χρήμα στις κυπριακές τράπεζες υπολογίζεται από τη Moody’s στα 31 δισ. ευρώ, την ώρα που το μέγεθος της τοπικής οικονομίας δεν ξεπερνά τα 18 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις μη κατοίκων στις τράπεζες της Λετονίας αυξήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 κατά 16,8%, στα 6,1 δισ. λατς (11,2 δισ. δολάρια) και είναι σχεδόν οι μισές από το σύνολο των καταθέσεων του  τραπεζικού συστήματος της χώρας.