Η παγκόσμια οικονομία ενδέχεται να κολλήσει σε μία κατάσταση ασθενούς ανάπτυξης για πολύ καιρό, καθώς οι χώρες δυσκολεύονται να απελευθερωθούν από το υψηλό χρέος και την υψηλή ανεργία, προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde.

Η ανάκαμψη αποδεικνύεται ασθενέστερη από ό,τι προέβλεπε το ΔΝΤ πριν από έξι μήνες και ειδικά οι χώρες της Ευρωζώνης απειλούνται με μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, είπε.

“Ναι, υπάρχει μία ανάκαμψη, αλλά όπως όλοι γνωρίζουμε -και μπορούμε να το νιώσουμε- το επίπεδο της ανάπτυξης και οι θέσεις εργασίας απλά δεν αρκούν”, ανέφερε η Lagarde από το Georgetown University της Ουάσιγκτον. “Ο κόσμος πρέπει να στοχεύει υψηλότερα και να προσπαθεί περισσότερο”.

Η Lagarde προειδοποίησε επίσης για τα χρηματοοικονομικά ρίσκα, καθώς οι αποτιμήσεις των επενδύσεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν εκτιναχθεί, ενώ η μεταβλητότητα παραμένει χαμηλή. Αλλά και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη, είπε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τους χαράσσοντες τις πολιτικές να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ανάμεσα σε αυτά θα πρέπει να είναι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι επενδύσεις σε υποδομές, είπε.