Βάζοντας για λίγο στην άκρη τη βαθιά κρίση που πλήττει τη Γηραιά ήπειρο, η επιτροπή των βραβείων Νόμπελ απονέμει σήμερα στο Όσλο το φετινό Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το επιχείρημα ότι εδώ και 60 χρόνια έχει καταφέρει να εδραιώσει την ειρήνη και τη δημοκρατία στην Ευρώπη, μετά τις θηριωδίες δύο παγκοσμίων πολέμων.

Ο θεσμός της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε τη δεκαετία του ’50 από έξι κράτη που συμφώνησαν να ενώσουν τις παραγωγές τους σε άνθρακα και χάλυβα. Σήμερα, αριθμεί 27 κράτη – μέλη, ενώ από τη νέα χρονιά στην Ένωση προστίθεται και η Κροατία. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ εκτείνεται από την Πορτογαλία έως τη Ρουμανία και από τη Φινλανδία ως τη Μάλτα, ενώ οι κανονισμοί της και οι αποφάσεις αφορούν περισσότερους από 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραμάτισε η ΕΕ έχει βοηθήσει στο να μετατραπεί η Ευρώπη από μια ήπειρο πολέμου σε μια ήπειρο ειρήνης”, ανακοίνωσε η Επιτροπή στις 12 Οκτωβρίου, όταν, σε μια απρόσμενη απόφαση, έγινε γνωστό ότι η ΕΕ είχε κερδίσει.

“Ο διχασμός μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής έχει σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί και φτάνει στο τέλος του: η δημοκρατία έχει ισχυροποιηθεί. Πολλές εθνικές διαμάχες έχουν τακτοποιηθεί”.

Το βραβείο θα παραλάβουν οι εκπρόσωποι των τριών βασικών θεσμικών οργάνων της ΕΕ: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ηerman Van Rompuy, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz.

Στην τελετή θα παρευρεθούν επίσης τέσσερις νεαροί Ευρωπαίοι, μεταξύ τους ένα 12χρονοκορίτσι από την Ισπανία και μια 21χρονη Πολωνή.
Το βραβείο ανέρχεται σε 930.000 ευρώ και θα διατεθεί σε δράσεις που έχουν ως στ’οχο να βοηθήσουν τα παιδιά που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ, θα συμπληρώσει το χρηματικό έπαθλο, ώστε να δοθούν συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ σε επιλεγμένες δράσεις.

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι διαφωνίες σχετικά με την απόφαση να λάβει η ΕΕ την ανώτατη αυτή διάκριση. Ειρωνικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, αφού το βραβείο απονέμεται σε όλους τους Ευρωπαίους, τότε ο καθένας θα έπρεπε να λάβει 0,2 λεπτά του ευρώ.

Ο πρώην Νομπελίστας, Desmond Tutu, δήώσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ δεν αξίζει τη βράβευση, ενώ την Κυριακή περίπου 1000 μέλη αριστερών οργανώσεων έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Όσλο, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ δεν ικανοποιεί τους όρους που είχαν τεθεί στη διαθήκη του Alfred Nobel το 1895.

“Ο Alfred Nobel είχε πει ότι το βραβείο πρέπει να απονέμεται σε όσους εργάζονται για τον αφοπλισμό”, αναφέρει η 70χρονη Elsa-Britt Enger, εκπρόσωπος της οργάνωσης “Grandmothers for Peace” (Γιαγιάδες για την Ειρήνη). “Η ΕΕ δεν το κάνει αυτό, αντίθετα είναι ένας αό τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως”.

Στις σημερινές ομιλίες τους, οι κκ Van Rompuy και Barroso θα επιχειρήσουν να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις, τονίζοντας τη δυστυχία και την απόγνωση που σκόρπισαν οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και δίνοντας έμφαση στο ρόλο που έπαιξε επί δεκαετίες  η Ευρώπη και οι θεσμοί της, ώστε να αποφευχθούν εμπόλεμες συγκρούσεις μεταξύ εμπορικών εταίρων.  

“Το βραβείο Νόμπελ αποτελεί μια αναγνώριση για τα επιτεύγματα της Ένωσης ως ειρηνοποιού και της δουλειάς που έκανα γενιές Ευρωπαίων”, ανέφερε ο Herman Van Rompuy σε δηλώσεις του.