Μειώσεις μισθών της τάξης του 5% στο Δημόσιο, κατάργηση του 13ου μισθού και απομακρύνσεις προσωπικού από τον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο για την Κύπρο, το οποίο συνέταξε το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τις μειώσεις ωστόσο, όσο και τις απολύσεις εκπαιδευτικών διαψεύδει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πολίτης”.

Κλιμάκιο του ΔΝΤ είχε συναντήσεις μεταξύ 26 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου με τέσσερις γενικούς διευθυντές υπουργείων και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας. Μετά τις συναντήσεις αυτές το ΔΝΤ συνέταξε μνημόνιο, που στάλθηκε σε όλα τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Παιδείας, και Υγείας) λίγες ημέρες πριν η Κύπρος κλείσει τις τράπεζες της.

Σύμφωνα με τον Πολίτη στο έγγραφο αυτό προνοούνται τα εξής.
 
 – Μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5%  (έναντι 3% που είχε συμφωνηθεί στο πρώτο  μνημόνιο).
 
– Κατάργηση 13ου μισθού και αντικατάστασή του με ενιαίο 13ο μισθό 500 ευρώ.
 
– Προσαρμογή αυξήσεων για όλες τις κλίμακες στο 2%.
 
– Μείωση ωφελημάτων.
 
– Μείωση εφάπαξ.
 
– Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μετά την καταψήφιση από την κυπριακή Βουλή της πρώτης συμφωνίας, αυτά τα μέτρα είναι μάλλον υποχρεωτικά για την Κύπρο.

Με τη μείωση κατά 5% των μισθών του Δημοσίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ, εξοικονομείται 0,3% από το ΑΕΠ.

Με το μέτρο της κατάργησης του 13ου μισθού, εξοικονομούνται συνολικά δαπάνες που αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ.

Τα δύο αυτά μέτρα, τα οποία κρίνονται ως και τα σημαντικότερα, εξαρτώνται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, από τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, πάντως, αναμένεται να προκαλέσουν οι απομακρύνσεις από τον χώρο της Παιδείας και συγκεκριμένα η έξοδος από το υπουργείο Παιδείας 2.000 εργαζομένων μέχρι το 2016, χωρίς να συγκεκριμενοποιείται αν πρόκειται για εκπαιδευτικούς ή διοικητικούς υπαλλήλους.

Το ΔΝΤ αγγίζει και τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στο μνημόνιο, λαμβάνουν επίδομα για εξαιρετική επίδοση μεταξύ 7.000 και 12.000 ευρώ κάθε χρόνο, το οποίο όμως δίνεται χωρίς διακρίσεις σε όλους, μετατρέποντάς το, σύμφωνα με το ΔΝΤ, “σε επιπλέον μισθό αντί ως ανταπόδοση παραγωγικότητας”.

Για να καταστεί αντιληπτό το κόστος του εν λόγω επιδόματος για τους πολίτες, το 2011 ανήλθε σε 2 εκατομμύρια ευρώ. Για να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους, το ΔΝΤ προτείνει να καταργηθεί το εν λόγω επίδομα και να εισαχθούν δίδακτρα στα δύο κρατικά πανεπιστήμια, ενώ, για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα φοιτητών από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, προτείνεται να εισαχθεί το αγγλικό σύστημα των προνομιακών δανείων σε άπορους φοιτητές.

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος, αλλά και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Διπλανός, έσπευσαν να διαψεύσουν τα περί συμφωνίας για απομάκρυνση δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών

Επίσης, προβλέπεται “μαχαίρι” και στις δαπάνες για την υγεία, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι το σύστημα, όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, εγείρει ερωτηματικά περί ισονομίας των πολιτών, καθώς πολλά από τα έξοδα αναλαμβάνονται απευθείας “από την τσέπη” των πολιτών.

Ακόμα, το ΔΝΤ προτείνει όλα τα δημόσια βοηθήματα να φορολογούνται. Κυρίως, όμως, το ΔΝΤ προτείνει επέκταση του ανεργιακού επιδόματος στον έναν χρόνο (όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ).