Οι Ιταλικές αρχές απαιτούν το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ από ένα και μόνο φυσικό πρόσωπο, έναν επιχειρηματία από την Σικελία που εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης οφειλέτης της Ευρωζώνης!

Όπως ανακοίνωσε η ιταλική Αστυνομία, ο 57χρονος Σικελός Vito Nicastri, κάτοικος της μικρής κωμόπολης Alcamo, κοντά στο Trapani, ερευνάται για τις σχέσεις του με την Μαφία, ενώ ήδη έχει τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης και σε απαγόρευση απομάκρυνσής του από την πόλη για τα επόμενα τρία έτη (!), έως ότου τελεσιδικήσουν οι έρευνες και οι νομικές διαδικασίες εναντίον του.

Ο “υπερ-οφειλέτης” είναι ευρύτερα γνωστός στην Ιταλία ως ο “βασιλιάς της εναλλακτικής ενέργειας”, καθώς φέρεται να ελέγχει ή να διαχειρίζεται μεγάλα αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και συναφείς επενδύσεις, μέσω ενός δικτύου 43 εταιρειών. Οι σε βάρος του κατηγορίες έγκεινται στην μη απόδοση φόρων και στην απόκρυψη εσόδων από μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων του. Οι αρχές εκτίμησαν τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου σε ποσό ανάλογο του προστίμου που αρχικώς του επιδόθηκε, δηλαδή σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ, και τώρα μένει να σταχυολογηθούν οι εναντίον του αποδείξεις και να επιδικαστεί το ποσόν.