Μπόρα ήταν και πέρασε, όπως όλα δείχνουν, στις σχέσεις της Μόσχας με την Ευρώπη. Μπορεί η απόφαση των Ευρωπαίων να κουρέψουν τις κυπριακές καταθέσεις να εξόργισε τη Ρωσία, κυρίως γιατί ελήφθη ερήμην της, όμως, οι σχέσεις των δύο πλευρών φαίνεται ότι οδεύουν προς την αποκατάσταση.

Οι πολιτικές των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών εμπνέουν στη Ρωσία εμπιστοσύνη στην απόφασή της να τοποθετήσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών της στο ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος Putin.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD, ο Putin παραδέχθηκε ότι η Μόσχα και η ΕΕ έχουν τις διαφωνίες τους, όμως, πρόσθεσε ότι οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, στη διαχείριση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία διατηρεί το 42,1% των αποθεματικών της σε ευρώ και το 45,5% σε δολάρια.

“Θα ήθελα να το πω ξεκάθαρα: Ναι, εμπιστευόμαστε το ευρώ”, είπε ο Putin, εν όψει της επίσκεψής του στη Γερμανία και την Ολλανδία, την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Πριν από δύο εβδομάδες, πάντως, η Ρωσία δήλωνε ότι ίσως αναγκαστεί να επανεξετάσει τις θέσεις της στο ευρώ, έπειτα από τις εξελίξεις στην Κύπρο. 

Πάντως, ο Putin δεν έκρυψε την εκτίμησή του ότι η Ρωσία μπορεί να βγει κερδισμένη από τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρώπη. “Όσο περισσότερο ‘δαγκώνετε’ τους ξένους καταθέτες στις τράπεζες των χωρών σας, τόσο το καλύτερο για εμάς. Γιατί όσοι επηρεάζονται, προσβάλλονται και τρομάζουν (όχι όλοι, αλλά πολλοί), θα έρθουν -ελπίζουμε- στις δικές μας τράπεζες. Και θα διατηρήσουν τα χρήματά τους στις δικές μας τράπεζες”, είπε.