Κατά του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπρο αλλά και σε μελλοντικές τραπεζικές διασώσεις και εκκαθαρίσεις τάσσεται το τραπεζικό λόμπι IIF.

Η λογική που θέλει το κούρεμα των καταθέσεων να γίνεται για να προστατευτούν οι φορολογούμενοι, είναι κενή, καθώς εξίσου πολλοί φορολογούμενοι είναι καταθέτες, και όλοι, στο τέλος, θα υποφέρουν σημαντικά εξαιτίας της βαθύτερης και μεγαλύτερης ύφεσης, σημειώνει το IIF.

Και ζητά να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των τραπεζικών διασώσεων στις περιπτώσεις που αυτές αποτελούν ένα μεμονωμένο γεγονός μέσα σε έναν υγιή τραπεζικό κλάδο σε σχέση με τις περιπτώσεις που αυτές γίνονται εν μέσω μιας ευρύτερης συστημικής κρίσης. Στη δεύτερη περίπτωση, η επιβολή ζημιών σε καταθέτες και πιστωτές ίσως προκαλέσει τον πανικό και να καταστήσει αναγκαίους τους περιορισμούς στις συναλλαγές, οδηγώντας σε ευρύτατες οικονομικές ζημιές, προειδοποιεί το IIF.

Και τονίζει ότι σε αντίθεση με τα όσα υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι, λέγοντας ότι θα σπάσουν το φαύλο κύκλο ανάμεσα στις τραπεζικές ζημιές και τα κρατικά χρέη, στην πραγματικότητα, οι τραπεζικές ζημιές δεν αμοιβαιοποιούνται στην Ευρωζώνη, αλλά εξακολουθούν να βαρύνουν τις εθνικές κυβερνήσεις και τους προϋπολογισμούς.

Την  ίδια στιγμή, η διαπίστωση ότι οι κυβερνήσεις έχουν πια μικρότερη ανοχή απέναντι στο να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τις τραπεζικές ζημιές, απειλεί να αναστρέψει το ευνοϊκό κλίμα στις αγορές και να προκαλέσει πιέσεις στις πιο αδύναμες τράπεζες, των πιο αδύναμων χωρών, συμβάλλοντας στην περαιτέρω πιστωτική ασφυξία των προβληματικών οικονομιών.