Υπερβολικούς κινδύνους εντοπίζει η Κομισιόν στις οικονομίες της Σλοβενίας και της Ισπανίας, καλώντας τις κυβερνήσεις να λάβουν επείγουσα δράση για να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης.

Οι τράπεζες της Σλοβενίας αναμένεται να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση, εν μέσω της αύξησης των κόκκινων δανείων και της διπλής ύφεσης, ενώ η Ισπανία υποφέρει υπό το βάρος του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, σημειώνει η Κομισιόν.

Μελέτη των Βρυξελλών σημειώνει ότι το πολιτικό αδιέξοδο αποτρέπει τη Σλοβενία από την επαρκή αντιμετώπιση των ανισορροπιών της οικονομίας της, γεγονός που την καθιστά πιο ευάλωτη στην ευρωπαϊκή κρίση.

Και οι δύο χώρες έλαβαν προθεσμία έως τις 29 Μαΐου για να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά, θα είναι οι πρώτες που θα τιμωρηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, η οποία μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και στοχεύει στην αντιμετώπιση ελλειμμάτων ανταγωνιστικότητας και υπερτροφικών τραπεζικών συστημάτων στην Ευρώπη.

Λιγότερο σοβαρές ανισορροπίες εντοπίζει η Κομισιόν σε 11 άλλες χώρες. Πρόκειται για το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία και τη Βρετανία.