Την Ιρλανδία, την Κύπρο και τις τραπεζικές καταθέσεις είχε ως κεντρικό της θέμα η συνέντευξη που παραχώρησε στους Irish Times, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ιρλανδία, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιορίσει χρονικά την επιστροφή της χώρας στις αγορές, ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε εκτενώς στην Κύπρο.

«Πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης στο μέλλον», δήλωσε συμπληρώνοντας πως «σε περιόδους μετά την κρίση είναι απαραίτητοι νέοι μηχανισμοί ώστε να διαχειριζόμαστε ανάλογα προβλήματα. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτούς».

Ανάφερε, μάλιστα, ό,τι πρότεινε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος εκ των έσω διάσωσης (bail in), λέγοντας πως εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με τον σωστό τρόπο το bail in.

Τι υποστηρίζει, όμως, για τις κυπριακές καταθέσεις; Θα πληγούν στο μέλλον; Ο ίδιος, παρότι δήλωσε ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί στο μέλλον, έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ασφαλείς.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να εξασφαλιστεί σταθερότητα στις τράπεζες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Εξέφρασε, μάλιστα, την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της οικονομίας των χωρών της ευρωζώνης προς το τέλος της χρονιάς. Είπε χαρακτηριστικά: «Πολλές χώρες, προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε ισχυρότερες υποδομές, ισχυρότερη αγορά εργασίας και πιο ανταγωνιστική βιομηχανία. Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι εύκολες, όμως στο τέλος θα κάνουν τις χώρες πιο ανταγωνιστικές». 

Πηγή: protothema.gr