Να διαθέσουν οι χώρες της Ευρώπης έως το 10% του ΑΕΠ τους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, πρότεινε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ ένας Ολλανδός   ακαδημαϊκός, κατά τη διάρκεια του Ecofin της Παρασκευής.

Ο Dirk Schoenmaker, πρύτανης του Duisenberg School of Finance, τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει πριν αρχίσουν οι εργασίες για την τραπεζική ένωση. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν έως το 10% του ΑΕΠ τους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αδυνατούν να βρουν κεφάλαια μόνες τους.

Μιλώντας στο CNBC, ο Schoenmaker δήλωσε ότι το πρόβλημα της ελλιπούς κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ένα επείγον πρόβλημα, τόσο στις χώρες του πυρήνα όσο και σε αυτές της περιφέρειας.

«Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση τώρα. Οι ΗΠΑ το έκαναν το 2009 και τώρα οι αμερικανικές τράπεζες βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στην Ευρώπη, δεν έχουμε ανάκαμψη, για αυτό και χρειαζόμαστε απελπισμένα την αύξηση των πιστώσεων στην οικονομία», τόνισε.

«Εάν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να δίνουν πίστωση σε νέα projects, δεν θα φτάσουμε ποτέ στην οικονομική ανάκαμψη. Αυτό είναι το μήνυμα της Ιαπωνίας, όπου οι τράπεζες δεν έδιναν δάνεια για 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να προκληθεί η χαμένη δεκαετία της οικονομίας. Θα είναι κρίμα εάν η Ευρώπη ακολουθήσει το δρόμο της Ιαπωνίας».

Σύμφωνα με τον Schoenmaker, οι μισές ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε αδύναμη θέση. Και μάλιστα, αυτές προέρχονται από όλες τις χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την  Ολλανδία, όπως τονίζει.