H Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί των Ευρωπαίων πολιτών το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Οι πολίτες της ΕΕ πραγματοποίησαν συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ταξίδια και το 25% ήταν προς χώρες εκτός διαμονής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα -για την οποία υπάρχουν στοιχεία του 2010- καταγράφηκαν 1,1 εκατομμύριο ταξίδια προς το εξωτερικό (9% του συνόλου των ταξιδιών). Το 35% των Ελλήνων ταξίδεψε προς χώρες εκτός Ευρώπης, το 7% στην Τουρκία και το 6% στη Βουλγαρία.

Τέλος, το 2011, η Ελλάδα ήταν κορυφαίος προορισμός για τους Σουηδούς (13%) και για τους Κύπριους (33%). Μετά την Ελλάδα, οι Κύπριοι επισκέφθηκαν περισσότερο τη Μεγάλη Βρετανία (26%) και τις χώρες της Ασίας (6%), ενώ οι Σουηδοί προτίμησαν τη Φινλανδία (11%) και τη Δανία (9%).

Κορυφαίος προορισμός των Ευρωπαίων ήταν η Ισπανία (13% του συνόλου των ταξιδιών) και ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία με 9%.

Ειδικότερα, την Ισπανία προτίμησε το 39% των Πορτογάλων, το 21% των Βρετανών και το 18% των Γάλλων. Τη Γαλλία προτίμησαν το 35% των Βέλγων, το 23% των Λουξεμβούργιων και το 16% των Ιταλών και των Ισπανών.

Την Ιταλία προτίμησαν το 32% των Μαλτέζων, το 22% των Αυστριακών και το 20% των Ρουμάνων, ενώ η Γερμανία ήταν κορυφαίος προορισμός για τους Ολλανδούς (18%), τους Πολωνούς (15%) και τους Δανούς (14%).

Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα ταξίδια εκτός της χώρας διαμονής τους έκαναν οι Γερμανοί (73 εκατομμύρια ταξίδια ή το 34% των ταξιδιών). Ακολουθούν οι Βρετανοί με (44 εκατομμύρια ταξίδια, ή 38%), οι Γάλλοι (22 εκατομμύρια ταξίδια ή 11%) και οι Ολλανδοί (16 εκατομμύρια ταξίδια ή 52%).

Εκτός της χώρας διαμονής τους ταξίδεψαν κατά 100% οι Λουξεμβούργιοι, κατά 74% οι Βέλγοι, κατά 56% οι Σλοβένοι, κατά 52% οι Ολλανδοί και κατά 50% οι Αυστριακοί.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην πλειονότητά τους, οι Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν εκτός της χώρας διαμονής τους επιλέγουν μία γειτονική χώρα. Εξαιρούνται οι Σουηδοί που αγαπημένος προορισμός τους είναι η Ελλάδα, οι Βρετανοί με αγαπημένο προορισμό την Ισπανία και οι Ρουμάνοι με κορυφαίο προορισμό την Ιταλία.

Πηγή: protothema.gr