Τα μέλη του G20 πρόκειται να επιβεβαιώσουν την δέσμευση τους να αποφευχθεί η αποδυνάμωση των νομισμάτων τους, σύμφωνα με το προσχέδιο των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά την διάρκεια της συνόδου στην Ουάσιγκτον που ξεκινά σήμερα, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Τα συμπεράσματα, αναμένεται να επιμείνουν στην απόφαση που ελήφθη το περασμένο Φεβρουάριο να “προχωρήσουν ταχύτερα προς την κατεύθυνση της ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες” και να απόσχουν από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις. 

Η αρχική διατύπωση των συμπερασμάτων  προτείνει στα μέλη του G20 να αποφύγουν την άμεση κριτική για τις προσπάθειες της Ιαπωνίας για ανασυγκρότηση και έξοδο της οικονομίας της από 15 χρόνια αποπληθωρισμού.

Η προσπάθεια του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για τον τερματισμό του αποπληθωρισμού “φέρνει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει επικρίσεις από τους εμπορικούς εταίρους και παραμένει μια άσκηση ισορροπιών που απαιτεί προσεκτικό χειρισμό”, δήλωσε ο Hideo Kumano, επικεφαλής οικονομολόγος του ερευνητικού ινστιτούτου Dai-Ichi στο Τόκιο και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας . “Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις αν και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μπροστά του.”

Η σύνοδος του G20 θα είναι η πρώτη μετά την στροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας σε πιο επιθετικές πολιτικές. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές περιγράφονται ως “ασθενέστερες και άνισες” με “ασύμμετρες” αναλογίες μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων αγορών.
Ο γραμματέας του Αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών Jacob Lew, χθές κάλεσε τα μέλη του G20 να τηρήσουν τη δέσμευση να απέχουν από το να επηρεάζουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες σε βάρος άλλων χωρών, λέγοντας πως οι πρόσφατες πολιτικές της Ιαπωνίας εναρμονίζονται με την συμφωνία. Από τη πλευρά του, ο Carney, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας  του Καναδά, είπε επίσης ότι τα μέτρα της Ιαπωνίας είναι συνεπή με τους στόχους των G20 και είναι θετικά για την οικονομία του Καναδά.

Τα μέλη του G20 κατά τις επόμενες δύο ημέρες πρόκειται να συζητήσουν πάνω στο προσχέδιο και ενδεχομένως να ζητήσουν κάποιες αλλαγές. 
“Η δημοσιονομική κατάσταση, η πολιτική αβεβαιότητα, η μειωμένη πιστωτική διαμεσολάβηση και η ατελής εξισορρόπηση της παγκόσμιας ζήτησης εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης», αναφέρεται στο προσχέδιο. Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα κληθούν να καταστρώσουν “αξιόπιστα” σχέδια για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση, αν και έχει αναγνωριστεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ  “παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη για την οικονομική ανάκαμψη”.
Οι χώρες της ευρωζώνης θα κληθούν να κινηθούν ταχύτερα προς την κατεύθυνση μιας τραπεζικής ένωσης.
Σχετικά με την οικονομική ρύθμιση, το κείμενο του προσχεδίου απαιτεί περαιτέρω βήματα από τα μέλη του G20 με την εισαγωγή ψηφισμάτων για την εκκαθάριση “υπερβολικά μεγάλων για να καταρρεύσουν” τραπεζών χωρίς όμως να προκληθεί δημοσιονομική αστάθεια ή επιβάρυνση φορολογούμενων που θα  χρηματοδοτούν διασώσεις.

Mέλη του G20 είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.