(upd) Τα πάνω κάτω φέρνει στις αγορές δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble στη γερμανική εφημερίδα Wirtschaftswoche, σύμφωνα με την οποία η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τη ρευστότητα στην αγορά.

“Υπάρχει πολύ χρήμα στην αγορά, κατά τη γνώμη μου, πάρα πολύ χρήμα”, είπε. “Αν η ΕΚΤ επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τα περιθώρια που έχει για να μειώσει λίγο αυτή τη μεγάλη ρευστότητα, θα ήταν ευπρόσδεκτο”, πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ είναι περιορισμένα, εξαιτίας της κρίσης στη Ν. Ευρώπη. Πραγματικά, η ΕΚΤ συζήτησε στην τελευταία συνεδρίασή της όχι την αύξηση των επιτοκίων που ζητά ο Schaeuble, αλλά τη μείωσή τους. Ο Mario Draghi προβληματίζεται ιδιαίτερα από το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις επιτοκίων δεν καταφέρνουν να “περάσουν” στην πραγματική οικονομία της περιφέρειας, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πασχίζουν  να επιβιώσουν σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας. 

Την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και ολοένα περισσότεροι ζητούν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο, οι δηλώσεις Schauble δείχνουν ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να πιέζει την ΕΚΤ να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που εξυπηρετεί μόνο τα δικά της συμφέροντα και εκείνα των άλλων χωρών ΑΑΑ.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε στη Γερμανία ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε επισφαλή θέση ανάπτυξης”, είπε ο Schaeuble. Όμως, το να ρίχνουμε ρευστότητα στις οικονομίες αυτές, χωρίς ευρείες μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ κάνει τα πάντα σωστά, κρίνοντας από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει κάτω από το όριο του 2%.

Με τη δημοσιοποίηση της δήλωσης, το ευρώ σημείωσε πρόσκαιρη άνοδο από τα επίπεδα των  1,3085 δολαρίων στα  1,3116 δολάρια. Αυτή την ώρα επιστρέφει στα 1,3078 δολάρια.

Ο χρυσός υποχώρησε κατά 7 δολάρια μετά τη δήλωση και πλέον διαπραγματεύεται στα 1.403 δολάρια ανά ουγκιά, κατά 0,75% υψηλότερα από χθες.