Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια μόνο εάν τα οικονομικά στοιχεία επιδεινωθούν περαιτέρω, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.

“Δεν αλλάξαμε τα επιτόκια στην τελευταία μας συνεδρίαση, καθώς αυτά είναι τώρα κατάλληλα και σε συμφωνία με την εκτίμησή μας για τις οικονομικές εξελίξεις, τη σταθερότητα των τιμών και τη νομισματική μας ανάλυση”, είπε ο Weidmann, που είναι μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ. “Ασφαλώς, θα επανεκτιμήσουμε την επάρκεια των επιτοκίων εάν τα στοιχεία αλλάξουν”, είπε.

Η δήλωσή του έρχεται την ώρα που ο Mario Draghi σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη μείωση των επιτοκίων, αλλά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble προχωρά σήμερα σε μία δήλωση – σοκ, με την οποία εκτιμά ότι υπάρχει υπερβολική ρευστότητα στις αγορές και καλεί την ΕΚΤ να τη μειώσει.

Πάντως, ο Weidmann προειδοποιεί ότι μία μείωση επιτοκίων δεν θα έχει μεγάλα αποτελέσματα. “Μην περιμένετε πάρα πολλά. Η νομισματική πολιτική δεν θα μπορέσει να λύσει τα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης”, λέει.

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ για να ενθαρρύνει το δανεισμό προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Ν. Ευρώπη, ο Weidmann απάντησε ότι “τα υψηλότερα επιτόκια που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες ίσως απλά δείχνουν ένα μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο”. Δεν είναι δουλειά της κεντρικής τράπεζας να επηρεάζει την αγορά σε αυτό το θέμα, είπε.