Δεύτερες σκέψεις και τεχνικές δυσκολίες υπονομεύουν το σπουδαιότερο από τα σχέδια των Ευρωπαίων πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έπειτα από το δημοσίευμα των Financial Times που έκανε λόγο για σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, η Wall Street Journal επανέρχεται σήμερα στο θέμα, επιβεβαιώνοντας ότι το Μεγάλο Σχέδιο που είχαν παρουσιάσει τον Ιούνιο οι ηγέτες, δεν επιβιώνει με την αρχική του μορφή.

Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής του ESM είπε σε ανώτερους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπουργείων Οικονομίας ότι εάν επιτραπεί στο μηχανισμό να ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις τράπεζες, τότε τα κεφάλαιά του θα εξαντληθούν πολύ γρηγορότερα από ό,τι εάν έδινε δάνεια διάσωσης σε κυβερνήσεις, αποκαλύπτει η WSJ.

Οι πιο πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, επιμένουν ότι και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παραμένουν υπεύθυνες τουλάχιστον σε ένα βαθμό για την άμεση βοήθεια προς τις τράπεζές τους. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν ζημιές θα πρέπει να βαρύνουν και τις κυβερνήσεις.

Είναι σαφές ότι εάν το αίτημα αυτό δικαιωθεί, τότε η υπόσχεση που είχαν δώσει τον Ιούνιο οι ηγέτες, να σπάσουν το φαύλο κύκλο ανάμεσα στις τραπεζικές ζημιές και τα κρατικά χρέη, πέφτει στο κενό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της WSJ, η Ευρώπη πλησιάζει σε συμφωνία που θα προβλέπει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνες για την τήρηση του core Tier 1 στο 4,5%. Εάν χρειαστεί, θα επιβάλλονται ζημιές στους ιδιώτες ομολογιούχους των τραπεζών, με τις κυβερνήσεις να είναι υπεύθυνες για τη συγκέντρωση των υπόλοιπων κεφαλαίων, προβλέπει το σχέδιο.