Φούσκες, που αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης των αγορών, δημιουργούν τα 7 τρισ. δολάρια της ρευστότητας που έχουν ρίξει από τις αρχές της κρίσης οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου, για να τονώσουν τις οικονομίες τους, προειδοποιεί η Deutsche Bank.

Όπως σημειώνει η Deutsche Bank στην τελευταία έκδοση της σειράς εκθέσεων The House View,  η Federal Reserve των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας  και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν διευρύνει τους ισολογισμούς τους κατά 7 τρισ. δολάρια, από το Μάρτιο του 2007 και έως σήμερα.

Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (ουσιαστικά τυπώματος χρήματος) που ακολουθούνται σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία, καθώς και το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στην Ευρώπη, οδηγούν σε μεγάλη διεύρυνση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.

Αλλά και η τελευταία κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, εντάσσεται στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, για τόνωση των οικονομιών. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Deutsche Bank, τα μέτρα που λαμβάνει το Τόκιο είναι τεράστια σε έκταση, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες των άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ιαπωνίας θα αυξηθεί κατά 20% του ΑΕΠ σε δύο χρόνια (έως το 2015), ενώ συγκριτικά αναφέρεται ότι ο ισολογισμός της Fed διευρύνθηκε κατά 12% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αγοράσει κρατικά ομόλογα που ισοδυναμούν σε ποσό μεγαλύτερο του 100% του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Επομένως, η ρευστότητα αυτή, μοιραία θα καταλήξει και σε άλλες αγορές, σημειώνει η Deutsche Bank.

“Καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προκαλεί συνωστισμό κεφαλαίων στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα, οι εγχώριοι επενδυτές θα αναζητήσουν αποδόσεις σε άλλες αγορές. Στόχος τους θα είναι οι ξένες επενδύσεις που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις”, εξηγούν οι αναλυτές.

Ήδη, οι επιπτώσεις έχουν αρχίσει να είναι εμφανείς στις αγορές. Οι εισροές κεφαλαίων στα funds ομολόγων έχουν σπρώξει υψηλότερα τα νομίσματα του αναδυόμενου κόσμου, ενώ η κίνηση της Τράπεζας της Ιαπωνίας μειώνει δραστικά το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Αλλά και στις αγορές ομολόγων υψηλών αποδόσεων, η μείωση των αποδόσεων είναι εμφανής.

Η Deutsche Bank χαρακτηρίζει όλα τα παραπάνω στρεβλώσεις των αγορών, οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν για αρκετά χρόνια. Όμως, τελικά θα εντείνουν τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης των αγορών.

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εντοπίζει ήδη τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Η αγορά ομολόγων υψηλών αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφανίζει τα χαμηλότερα επίπεδα χρεοκοπιών που έχουν σημειωθεί στην ιστορία της, παρά τη χρηματοοικονομική κρίση.

Και αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, γιατί οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι, στο κυνήγι των αποδόσεων, να χρηματοδοτήσουν ακόμα και μη ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. “Η απουσία ‘δημιουργικής καταστροφής’ ίσως οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ‘εταιρειών-ζόμπι’ (δηλαδή των εταιρειών που επιβιώνουν μόνο εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού). Αυτό είναι καλό για τα ποσοστά χρεοκοπιών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά αρνητικό για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα”.

Πότε, θα σκάσουν, λοιπόν, αυτές οι φούσκες; Η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι αυτό θα γίνει μόλις οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να αρχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκιά τους. Σε αυτή την περίπτωση, θα προκληθεί αύξηση των ποσοστών χρεοκοπιών και απότομη διόρθωση των αγορών που διογκώθηκαν υπερβολικά, εξαιτίας αυτής της ρευστότητας των 7 τρισ. δολαρίων.