Η πρόθεση της Τουρκίας να εισάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χαμηλό κόστος από την κουρδική περιοχή του Ιράκ, αψηφώντας την Βαγδάτη, θα βοηθήσει τη χώρα να περικόψει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών περισσότερο από το ένα τρίτο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν και ο πρωθυπουργός των Κούρδων του Ιράκ Νετσιρβάν Μπαρζανί υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα για τη μεταφορά αγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου από την περιοχή αυτή προς την Τουρκία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει να πέσει το κόστος δανεισμού της Τουρκίας με την ελάφρυνση του ελλείμματος.

Αναμένεται το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειωθεί περισσότερο από μια ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ μετά το 2015 και να πέσει χαμηλότερα από 5% μετά το 2016 σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ανήλθαν σε $ 60 δισ. δολάρια  το 2012 και ήταν η κύρια αιτία για να δημιουργηθεί έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στα 47.5 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία θα δώσει πρόσβαση σε χαμηλό κόστος ενέργειας με αντάλλαγμα για επενδύσεις και υποδομές στους  Κούρδους του Ιράκ, αλλά θα δημιουργήσει και άμεση πρόσβαση στις δυτικές αγορές ενέργειας. Πάντως η κυβέρνηση του Ιράκ δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία και δηλώνει ότι χωρίς τη συγκατάθεσή της είναι παράνομη.