Η έκκληση του Ερντογάν στους Τούρκους πολίτες για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα έχει προκαλέσει την αυστηρή αντίδραση των Ευρωπαίων ηγετών. Οι Βρυξέλλες αξιολογούν το τελευταίο αυτό επεισόδιο της τουρκικής προκλητικότητας ως παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας των εμπορικών συμφωνιών με την ΕΕ και σταθμίζουν τις πιθανές αντιδράσεις τους.

Ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν την πλήρη αναστολή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία, κάποιοι άλλοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι εν λόγω αναστολή είναι μάλλον απίθανη και τάσσονται υπέρ μία πιο στοχευμένης προσέγγισης.

Το Politico επικαλείται δύο αξιωματούχους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι Βρυξέλλες εστιάζουν την προσοχή τους σε έρευνες αντιντάμπινγκ, επιδιώκοντας να στραφούν οι εμπορικές βλάβες στην Άγκυρα.

Προφανής στόχος αποτελεί ο χάλυβας, για τον οποίο έχουν κατατεθεί επίσημες καταγγελίες στα ευρωπαϊκά όργανα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν επίσης να ξεκινήσουν έρευνες οικεία βουλήσει.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει εάν οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν τέτοια δράση, αλλά είπε ότι οι εκκλήσεις του Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων υπονομεύουν την πολιτική καλής θέλησης, στην οποία θα έπρεπε να βασίζεται το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας.

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν το ελεύθερο εμπόριο αγαθών. Οι διμερείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία βάσει αυτών των συμφωνιών πρέπει να τηρούνται πλήρως», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Αλλά οι βουλευτές ήταν περισσότερο πρόθυμοι να μιλήσουν για θέμα. Οι πιο ισχυρές εκκλήσεις για μια επιθετική αντίδραση της ΕΕ προήλθαν από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες για εβδομάδες ωθούσαν την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη δράση της στη Μεσόγειο.

Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλετές, μέλη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχουν ήδη ζητήσει από την Επιτροπή να εξετάσει μια «πλήρη αναστολή της τελωνειακής ένωσης», υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα παραβεί τις υποχρεώσεις της. Ακολούθησε παρόμοια έκκληση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια την περασμένη εβδομάδα.

«Η Τουρκία εργαλειοποίησε τη μετανάστευση και τώρα εργαλειοποίησε το εμπόριο. Τι άλλο πρέπει να κάνει για να αναλάβουμε δράση; Πρέπει να αναστείλουμε την τελωνειακή ένωση», δήλωσε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αντιπρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΕΛΚ.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η πλήρης αναστολή της τελωνειακής ένωσης ήταν απίθανο να συγκεντρώσει την υποστήριξη χωρών της ΕΕ, οι οποίες έχουν σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία.

Πράγματι, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Bernd Lange, ο οποίος προεδρεύει της εμπορικής επιτροπής, είπε ότι δεν τάσσεται υπέρ της πλήρους διακοπής των σχέσεων, «επειδή εκείνοι που πλήττονται από τέτοιες ενέργειες συχνά δεν είναι εκείνοι που θέλουμε να στοχεύσουμε». Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ είχε «εντατικές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων πολλών κατασκευαστών αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας», σήμειωσε.

Ωστόσο, η απειλή και μόνο της αναστολής ή συζήτησής της στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να καταστρέψει την εμπιστοσύνη της αγοράς στην Τουρκία, όπου η λίρα έχει βυθιστεί σε χαμηλά επίπεδα.

Ακόμα κι αν οι χώρες της ΕΕ αντιτάχθηκαν στην αναστολή, η Ένωση θα μπορούσε να επιβάλει νέους δασμούς κατά της Τουρκίας, δήλωσε η κ. Ασημακοπούλου. Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος ελέγχους αντιντάμπινγκ εναντίον τουρκικών εταιρειών χάλυβα οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέους δασμούς από τον Ιανουάριο.