Σε πλειστηριασμό βγήκε το πολυτελές γιοτ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, το οποίο πουλήθηκε έναντι 38 εκατ. δολαρίων -περίπου στη μισή τιμή της αξία του.

Σε βάρος του Ρώσου μεγιστάνα, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης και πρόεδρος της OAO TMK, ενός ρωσικού παγκόσμιου κατασκευαστή χαλύβδινων σωλήνων για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, είχαν επιβληθεί κυρώσεις τον Μάρτιο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη δημοπρασία κατασχεθέντος πολυτελούς σκάφους μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες.

Η θαλαμηγός Axioma, διαθέτει πέντε καταστρώματα, είναι 72 μέτρων (236 πόδια), ενώ τέθηκε σε πλειστηριασμό στο Γιβραλτάρ, μέσω ενός συστήματος κλειστών προσφορών που εστάλησαν ηλεκτρονικά. Το πλωτό παλάτι, το οποίο διαθέτει, μεταξύ άλλων, πισίνα συν ένα 3D σινεμά, κατασχέθηκε τον Μάρτιο από τις αρχές της Βρετανίας.

Η JP Morgan χορήγησε δάνειο 20,5 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία Pyrene Investements Ltd, η οποία είναι θυγατρική της Furdberg Holding Ltd. Ιδιοκτήτης της Furdberg είναι ο Ντμίτρι Πουμπιάνσκι, ο οποίος ήταν ο εγγυητής για το δάνειο.

Φωτογραφία από το yachtcharterfleet.com

Στα έγγραφα αναφέρεται ότι η Pyrene Investments αθέτησε τους όρους του δανείου, αφού ο Πουμπιάνσκι μεταβίβασε στις 4 Μαρτίου τις μετοχές του στη Furdberg και στη συνέχεια του επιβλήθηκαν κυρώσεις, εμποδίζοντας την αποπληρωμή του δανείου.

Για τη θαλαμηγό είχαν κατατεθεί συνολικά 63 προσφορές, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του νέου ιδιοκτήτη.

Σημειώνεται ότι η αμερικανική τράπεζα JP Morgan φέρεται διατεθειμένη να διεκδικήσει μόνο τα 20,5 εκατομμύρια ευρώ που της οφείλονται και η τύχη τυχόν περαιτέρω εσόδων από την πώληση θα κριθεί από τις δικαστικές αρχές του Γιβραλτάρ.

Διαβάστε επίσης

Το αλά γκρέκα δίδυμο Μελόνι, ο μεγαλομέτοχος και το FBI και το όνειρο της Peoplecert