Ακόμα πιο υψηλά αναμένεται να φτάσουν οι τιμές για τα ζυμαρικά, καθώς η ξηρασία στον Καναδά και η κακοκαιρία στην Ευρώπη έχουν πλήξει τα σιτηρά, και κυρίως τις καλλιέργειες σκληρού σίτου, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προμήθειες που διατίθενται στις εταιρείες τροφίμων.

Η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου κατευθύνεται σε χαμηλό 22 ετών, γεγονός που έστρεψε τους διάσημους παραγωγούς ζυμαρικών της Ιταλίας σε ασυνήθιστους προμηθευτές, όπως η Τουρκία.

Ήδη από τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας συγκάλεσε συνεδρίαση για το θέμα των προμηθειών, καθώς οι τιμές για τα βασικά τρόφιμα αυξήθηκαν σε ποσοστό τουλάχιστον διπλάσιο από εκείνο του πληθωρισμού.

Παράλληλα, στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Τορόντο, η Continental Noodles διαπίστωσε τον Ιούλιο ότι υπάρχει πρόβλημα, όταν το κόστος για 20 κιλά αλεύρι σιμιγδαλιού από σκληρό σίτο αυξήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες κατά 24%, φτάνοντας τα 19,15 δολάρια ΗΠΑ.

Η οικογενειακή επιχείρηση, η οποία πουλά φετουτσίνι και ραβιόλι στη Whole Foods και στη λιανική, πληρώνει περισσότερα και για τις ντομάτες που χρησιμοποιούνται για τη σάλτσα, έπειτα από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις καλλιέργειες σε Ινδία και Ισπανία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το globalnews του Καναδά,ο Vincent Liberatore, ένας από τους ιδιοκτήτες της Continental, οι τιμές φαίνεται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς οι αγρότες του κορυφαίου εξαγωγέα σκληρού σκληρού στη χώρα είδαν τη σοδειά τους να καταστρέφεται από την ξηρασία.

Ο ίδιος είπε ότι η επιχείρηση θα απορροφήσει το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο, ωστόσο παραμένει αβέβαιο το πόσα περισσότερα χρήματα θα πληρώσουν οι καταναλωτές. «Όλα ανεβαίνουν. Το μεγαλύτερο άγχος για εμάς τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αυτήν τη στιγμή είναι το άγνωστο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, φέτος οι τιμές λιανικής στα ζυμαρικά αυξήθηκαν περίπου κατά 12% στην Ευρώπη και 8% στις ΗΠΑ, ενώ και οι τιμές του ρυζιού έχουν εκτοξευτεί μετά τους περιορισμούς των εξαγωγών στην Ινδία.

Θα είναι η Τουρκία ο νέος εξαγωγέας;

Ο Καναδάς αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του παγκόσμιου εμπορίου σκληρού σίτου, αλλά φέτος η συγκομιδή αναμένεται ότι θα είναι η δεύτερη μικρότερη που υπήρξε στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά, οι αγρότες της χώρας αναμένεται να παράγουν 4,3 εκατ. μετρικούς τόνους σκληρού σίτου.

Η ξηρασία φαίνεται ότι θα μειώσει και τη σοδειά στις ΗΠΑ, όπως συνέβη ήδη στην Ισπανία, ενώ ξηρασία και έντονες καιρικές συνθήκες προκάλεσαν προβλήματα στην ποιότητα σε Ιταλία και Γαλλία.

Μάλιστα, στην Ιταλία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές για να συμπληρώσει τις προμήθειες από τις εγχώριες καλλιέργειες, ορισμένες επιχειρήσεις έχουν στραφεί στην Τουρκία, η οποία ξαφνικά έχει αναδειχθεί σε εξαγωγέα.

Σύμφωνα με το globalnews, μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν τις εξαγωγές σκληρού σίτου από την Τουρκία σε 300.000 μετρικούς τόνους, με τις περισσότερες από αυτές να προορίζονται για την Ιταλία.

Όπως ανέφεραν αναλυτές, η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ισχυρή συγκομιδή της και τα υψηλά αποθέματα που διαθέτει, προκειμένου να αντιστρέψει τον ρόλο του εισαγωγέα, πουλώντας μάλιστα σε χαμηλότερες τιμές. Οι εξαγωγές της αναμένεται να φτάσουν τους 500.000 τόνους ή ακόμη και το 1 εκατ., ανάλογα με τις κρατικές εγκρίσεις εξαγωγών.

Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου δεν έχει ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Τι προβλέπει για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και την επενδυτική βαθμίδα (γραφήματα)

Κακοκαιρία Daniel: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Αλ. Εξάρχου: Απολύτως αναμενόμενη η απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ