Σοκ έχει προκαλέσει στην Αλβανία η εν ψυχρώ δολοφονία του δικαστή Άστριτ Καλάτζα μέσα στην αίθουσα του Εφετείου των Τιράνων, ένα γεγονός που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και τον νομικό κόσμο της χώρας. Δράστης είναι ο 30χρονος Έλβις Σκάμπι, ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του δικαστή αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η οποία ήταν σε βάρος της οικογένειάς του.

Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 15:40 το μεσημέρι, τη στιγμή που ο Καλάτζα εκφωνούσε την ποινή σε υπόθεση ιδιοκτησίας γης στην περιοχή της Σκόδρας. Ξαφνικά, ο Σκάμπι έβγαλε όπλο και πυροβόλησε τρεις φορές, πλήττοντας τον δικαστή στο στήθος. Κατά τη διάρκεια του αιματηρού επεισοδίου τραυματίστηκαν δύο ακόμη άτομα, πατέρας και γιος, που βρίσκονταν στην αίθουσα, και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Ο δράστης συνελήφθη επιτόπου, ενώ η αστυνομία κατέσχεσε το όπλο του εγκλήματος και διερευνά τα κίνητρα της πράξης.

Η δολοφονία έχει προκαλέσει κύμα οργής και αποτροπιασμού στη χώρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαϊράμ Μπεγκάι καταδίκασε το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το «αποτρόπαιο πλήγμα κατά του ίδιου του δικαστικού συστήματος». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε βαθιά θλίψη και συλλυπητήρια προς την οικογένεια του θύματος, υπογραμμίζοντας ότι η τραγωδία αυτή επιβάλλει άμεση επανεξέταση των μέτρων ασφαλείας στα δικαστήρια, καθώς και αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη οπλοκατοχή.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο για την ασφάλεια των δικαστικών λειτουργών στην Αλβανία, με πολλούς να ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τα $5.000/ουγγιά μπορεί να φτάσει ο χρυσός – Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ζητά κοινό ευρωπαϊκό χρέος και ενίσχυση του ρόλου του ευρώ

Γιατί μάς μαγεύουν οι ιστορίες των νέων που επιστρέφουν στα χωριά τους για να αρχίσουν μια νέα ζωή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα