Αμετάβλητα, ως αναμενόταν, στην κλίμακα 0%-0,25% διατήρησε τα βασικά επιτόκια η Fed, η οποία εμφανίστηκε συγκρατημένη σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα των ΗΠΑ. Στην ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, αναφέρει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας θα είναι «ήπιες» σε μεσοπρόθεσμο διάστημα.
Την ίδια ώρα, η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της FED, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία διατρέχει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει “αναταραχή” εάν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία.
“Εάν υποτεθεί ότι δεν επιτυγχάνεται συμφωνία, προβλέπω μια ενδεχόμενη αναταραχή, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη και στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο” ανέφερε η Γέλεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.
Η Fed δημοσιοποίησε και τις εκτιμήσεις της για τα βασικά μακροοικονομικά δεδομένα της ισχυρότερης οικονομίας της υφηλίου. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί ως ακολούθως: επέκταση του ΑΕΠ από 1,8% έως 2% για φέτος (έναντι 2,3%-2,7% τον Μάρτιο), 2,4% έως 2,7% (από 2,3%-2,7% τον Μάρτιο) για το 2016 και 2,1% έως 2,5% (2% έως 2,4% τον Μάρτιο) έως το 2017. Σε ακόμη πιο μακροπρόθεσμο διάστημα η εκτίμηση τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2% και 2,3%, πρόβλεψη αμετάβλητη σε σύγκριση με τον Μάρτιο.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό οι εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθες: 5,2%-5,3% (2015, ενώ τον Μάρτιο η εκτίμηση ήταν: 5%-5,2%), 4,9% έως 5,1% (2016, αμετάβλητη σε σύγκριση με τον Μάρτιο), 4,9% έως 5,1% (2017, τον Μάρτιο η εκτίμηση ήταν: 4,8% έως 5,1%), μακροπρόθεσμα μεταξύ 5% και 5,2%.
Σε ό,τι αφορα τον δομικό πληθωρισμό οι εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθες: 1,3% έως 1,4% (2015), 1,6% έως 1,9% (2016), 1,9% έως 2% (2017).

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.