Για τον Ντόναλντ Τραμπ, μια συμφωνία ειρήνης ή ακόμη και μια σταθερή εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του.

Οι λεπτομέρειες και οι κινήσεις του για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα παραμένουν αδιευκρίνιστες, αλλά η δήλωση πρόθεσης τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς θεωρείται σημαντική. Με την πολιτική υποστήριξη αραβικών κρατών και περιφερειακών δυνάμεων, πρόκειται για την πιο ρεαλιστική ευκαιρία για λήξη των συγκρούσεων από τον Μάρτιο, όταν η προηγούμενη εκεχειρία κατέρρευσε και η Γάζα βυθίστηκε ξανά σε εξαντλητικό πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 68.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του στον Guardian ο Άντριου Ροθ, από τον Μάρτιο υπήρχαν ενδείξεις για πιθανή συμφωνία, αλλά ποτέ δεν είχε υπάρξει τόσο προχωρημένο στάδιο. Η πρώτη φάση του ειρηνευτικού σχεδίου, όπως την παρουσίασε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Truth Social, είναι απλή: απελευθέρωση των ομήρων που κρατεί η Χαμάς, με αντάλλαγμα έναν περιορισμένο τερματισμό επιχειρήσεων από τον ισραηλινό στρατό. Ωστόσο, η εύρεση όλων των ομήρων και η ομαλή απόσυρση του στρατού αναμένεται να είναι περίπλοκη.

Στο γνωστό ύφος του Τραμπ, ο Πρόεδρος δήλωσε:

«ΌΛΟΙ οι όμηροι θα απελευθερωθούν πολύ σύντομα και το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του στη συμφωνημένη γραμμή, ως πρώτο βήμα προς μια Ισχυρή, Διαρκή και Αιώνια Ειρήνη. Όλες οι πλευρές θα τύχουν δίκαιης μεταχείρισης!».

Το ειρηνευτικό σχέδιο των 20 σημείων της αμερικανικής κυβέρνησης επιχειρεί να δημιουργήσει τις συνθήκες για εκεχειρία και παράλληλα να διαπραγματευτεί τον μόνιμο τερματισμό του πολέμου. Όμως, δύσκολα ζητήματα παραμένουν άλυτα: το μέλλον της Χαμάς, το αν θα αφοπλιστεί, και το όραμα του Ισραήλ για τη μελλοντική Γάζα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται: ήδη από τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Τραμπ είχε επιδιώξει πρόωρη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία κατέρρευσε λόγω διαφωνιών στη σειρά απελευθέρωσης των ομήρων.

Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης για την «αντι-Antifa» πολιτική, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο του παρέδωσε σημείωμα:
«Είμαστε πολύ κοντά. Πρέπει να εγκρίνετε ανάρτηση στο Truth Social ώστε να είστε ο πρώτος που θα ανακοινώσει τη συμφωνία.»

Κανείς δεν είπε ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τελειώσει με συμφωνίες τύπου Όσλο ή πολιτικά πρωτόκολλα. Αυτή είναι μια διαφορετική στιγμή – με έναν απρόβλεπτο Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος χρησιμοποιεί την απρόβλεπτη φύση του για να αιφνιδιάζει συμμάχους και αντιπάλους.

Το Νόμπελ Ειρήνης

Σύμφωνα με πηγές, ο Τραμπ επιθυμεί να καταγραφεί ως ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που θα λάβει το Νόμπελ Ειρήνης μετά τον Μπαράκ Ομπάμα. Το βραβείο θα απονεμηθεί την Παρασκευή, και η επιθυμία για «νίκη» του Προέδρου φαίνεται να επηρεάζει πολιτικά τόσο την Ουάσιγκτον όσο και τη Μέση Ανατολή.

Η Χαμάς κάλεσε τον Τραμπ και τους άλλους μεσολαβητές να εξασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα τηρήσει πλήρως τη συμφωνία, εκφράζοντας φόβους πως η ισραηλινή επίθεση μπορεί να συνεχιστεί μετά την απελευθέρωση των ομήρων.

Η οργάνωση τόνισε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τα εθνικά δικαιώματα του λαού μας μέχρι να επιτευχθεί ελευθερία, ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση», υπαινισσόμενη τη διεκδίκηση παλαιστινιακού κράτους, που έχει απορριφθεί τόσο από τον Νετανιάχου όσο και από τον Λευκό Οίκο.

Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δήλωσε ότι θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τη συμφωνία και να επιστρέψουν οι όμηροι, ενώ πρέπει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των ακροδεξιών υπουργών του, Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, που απείλησαν να ρίξουν την κυβέρνηση σε περίπτωση εκεχειρίας.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε με οργή στις ενστάσεις του Νετανιάχου, λέγοντάς του: «Δεν ξέρω γιατί είσαι πάντα τόσο αρνητικός… Αυτή είναι μια νίκη. Πάρε τη.»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σχεδιάζει να μεταβεί στη Μέση Ανατολή αυτό το Σαββατοκύριακο για την υπογραφή της συμφωνίας. Αυτή είναι η στιγμή του — και θα χρειαστεί όλο το προσωπικό του κύρος και επιρροή για να αποτρέψει μια νέα κατάρρευση των συνομιλιών και την επιστροφή στις συγκρούσεις, που θα ισοδυναμούσε με διπλωματική ήττα για την κυβέρνησή του.

Διαβάστε ακόμη

Αλπικοί Παγετώνες: Από την υπερθέρμανση έχασαν το 25% του όγκου τους μέσα σε 10 χρόνια

Εντ Γιαρντένι: Ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει στα $10.000 η ουγγιά μέχρι το 2030

Άγις Κοθάλης (Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος): Η επένδυση στο εργοστάσιο της Σερβίας – Εξαγωγές σε 40+ χώρες και νέα προϊόντα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα