Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν έχει αναλάβει να απαντά απευθείας στον Ντόναλντ Τράμπ μέσω twitter.

Με ανάρτησή του στην οποία επισυνάπτει φωτογραφίες από τις μαζικές συγκεντρώσεις για την κηδεία του στρατηγού Κάσιμ Σολειμανί, απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο στον Αμερικανό πρόεδρο και τον ρωτάει.

«Έχεις δει ΠΟΤΕ στη ζωή σου τέτοια θάλασσα ανθρωπιάς, Ντόναλντ Τραμπ;

Θέλεις να συνεχίσεις να ακούς τους κλόουν που σε συμβουλεύουν για την περιοχή μας;

Και ακόμα φαντασιώνεσαι ότι μπορεί να κάμψεις τη θέληση αυτού του μεγάλου έθνους και των ανθρώπων του;

Το τέλος της κακοήθους παρουσίας των ΗΠΑ στη Δυτική Ασία έχει ξεκινήσει», γράφει ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών.

Η ιρανική πλευρά εκτιμά πως η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μετρά αντίστροφα. Η κυβέρνηση του Ιράκ η οποία ξεκίνησε υποστηριζόμενη και από τις ΗΠΑ και από την Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε στην Γουάσινγκτον για το παράνομο της αεροπορικής επιδρομής, ενώ με ψήφισμα οι Ιρακινοί βουλευτές ζήτησαν την αποχώρησή των αμερικανικών δυνάμεων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε πως οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια για την κατασκευή του συγκροτήματος της αμερικανική πρεσβείας στη Βαγδάτη και άλλες υποδομές ασφαλείας και δεν θα πάνε πουθενά αν πρώτα δεν αποζημιωθούν. Αν επιμείνουν οι Ιρακινοί θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις που μπροστά τους οι κυρώσεις στο Ιράν θα μοιάζουν «συνηθισμένες» απείλησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση του Ιράκ βρίσκεται στη μέση καθώς από τη μια η Σιιτική της ταυτότητα τη φέρνει κοντά στην Τεχεράνη, από την άλλη η συμβίωσή της με τις αμερικανικές δυνάμεις ήταν αυτή που της εξασφάλισε ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας – και πυγμή στην αντιμετώπιση των καταλοίπων του (σουνιτικού) ισλαμικού κράτους.

Πάντως προς το παρόν οι κοινές επιχειρήσεις εναντίον των θυλάκων του Ι.Κ. έχουν σταματήσει, καθώς όλες οι κοινές επιχειρήσεις Ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων έχουν εστιάσει στην προστασία των αμερικανικών εγκαταστάσεων και προσωπικού στο Ιράκ.

Έχουν αρχίσει ήδη οι πρώτες επιθέσεις, με ρουκέτες – και από ότι φαίνεται θα έχουν και συνέχεια.