Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Canard enchaîné, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, μόνο ως οικονομικά «ασθενής» δεν μπορεί να περιγραφεί ακόμη και σε περιόδους όπου βρίσκεται υπό δικαστικό έλεγχο ή αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της υπόθεσης που επανέφερε το όνομά του στην επικαιρότητα, ρίχνουν φως στις φορολογικές δηλώσεις του για το έτος 2023 και σκιαγραφούν μια πραγματικότητα που απέχει πολύ από την εικόνα ενός πολιτικού σε δυσχέρεια.

Με βάση τις επίσημες δηλώσεις εισοδήματος, ο Σαρκοζί το 2023 εμφάνισε:

637.791 ευρώ από μισθούς
152.906 ευρώ από συντάξεις
1.331.056 ευρώ από έσοδα ακινήτων
2.342.008 ευρώ από μη εμπορικά εισοδήματα, στα οποία περιλαμβάνονται συγγραφικά δικαιώματα και άλλες αμοιβές.

Το σύνολο των ποσών φθάνει τα 4.514.512 ευρώ, ενώ για το 2024 δήλωσε καθαρή ακίνητη περιουσία που αγγίζει τα 9.923.874 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι το οικονομικό του αποτύπωμα παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό.

Η εφημερίδα σχολιάζει με σαρκασμό πως όσοι έσπευσαν να του συμπαρασταθούν οικονομικά, πιστεύοντας ότι περνά μια «σκληρή και επώδυνη περίοδο» λόγω των ποινικών εκκρεμοτήτων, ίσως να το ξανασκεφτούν βλέποντας την πραγματική εικόνα των εισοδημάτων του.

Παρά τις συνεχείς δικαστικές περιπέτειες, ο Σαρκοζί εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική οικονομική επιφάνεια — γεγονός που τροφοδοτεί συζητήσεις στη Γαλλία για τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική και η οικονομική ισχύς εξακολουθούν να διαπλέκονται.

Διαβάστε ακόμη

Η ΕΕ ετοιμάζει νέο σχέδιο για να εφαρμοστεί η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ (γράφημα)

Τράπεζες: Ζημιές έως και €750 εκατ. από τις ρυθμίσεις στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Το πρώτο εμπορικό κέντρο αποκλειστικά με μεταχειρισμένα είδη αλλάζει το εμπόριο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα