Χωρίς καμία πρόοδο ολοκληρώθηκε η συνάντηση και σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ δεν σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατάπαυση του πυρός, ενώ τόνισε ότι ο Λαβρόφ δεν δεσμεύτηκε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, όπου είπε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη.

«Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος. Και έναν διάδρομο για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια. Ο Λαβρόφ δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε αυτό το θέμα, αλλά θα επικοινωνήσει για αυτό», είπε ο Κουλέμπα.

«Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις. Οταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί ξανά «σε αυτή το σχήμα εάν υπάρχουν προοπτικές για ουσιαστική συζήτηση και αναζήτηση λύσεων».

Λαβρόφ: Χρησιμοποιούν αμάχους ως ασπίδα

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι «συζήτησαν κυρίως την πρωτοβουλία των Τούρκων φίλων μας σχετικά με ανθρωπιστικά θέματα». Επανέλαβε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι «οι άμαχοι χρησιμοποιούνται ως όμηροι» από αυτό που περιέγραψε ως «τις λεγόμενες δυνάμεις εδαφικής άμυνας». Χρησιμοποιούνται «ως ανθρώπινες ασπίδες», υποστηρίζει.

Ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία συνέχιζε να λειτουργεί ανθρωπιστικούς διαδρόμους για αμάχους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη Δύση ότι «δρα επικίνδυνα» προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με παραβίαση «όλων των λεγόμενων αρχών και αξιών τους».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία έχει σχέδια να επιτεθεί σε άλλες χώρες, ο Λαβρόφ απάντησε αρνητικά και επανέλαβε τη ρωσική θέση ότι δεν έχει επιτεθεί στην Ουκρανία.

Ακόμα, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά τις ανακοινώσεις μετά την συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του ανέφερε ότι δεν πρόκειται «να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον Βλάντιμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απλά για να γίνει, πρέπει να υπάρχει σημαντική βάση διαπραγματεύσεων».

 

Διαβάστε ακόμα

Τουρισμός: Θετικοί οιωνοί με ανησυχία λόγω Ουκρανίας

ΕΛΓΑ: Πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον παγετό του 2021

Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 12% για αργό και brent