Η Bayer, η κατασκευάστρια εταιρεία των Alka-Seltzer, Claritin και άλλων δημοφιλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, βρίσκεται σε τέλμα, καθώς η αξία των μετοχών της μειώθηκε πάνω από 50% τον τελευταίο χρόνο. Ο ηγέτης της, Μπιλ Άντερσον, πιστεύει ότι έχει ένα σχέδιο για να βγάλει την εταιρεία από αυτό:

Η ιδέα περιλαμβάνει την περικοπή της εταιρικής γραφειοκρατίας, την παροχή περισσότερου ελέγχου στους εργαζομένους και, ελπίζει ότι, ως αποτέλεσμα, θα επιτρέψει στην εταιρεία να καινοτομήσει αποτελεσματικά.

Ο Μπιλ Άντερσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας από τον Ιούνιο του 2023, έχει μάλιστα ένα φανταχτερό εταιρικό όνομα για το μη-εταιρικό του σχέδιο: «Δυναμική κοινή ιδιοκτησία».

«Προσλαμβάνουμε εξαιρετικά μορφωμένους, εκπαιδευμένους ανθρώπους και στη συνέχεια τους βάζουμε σε αυτά τα περιβάλλοντα με κανόνες, διαδικασίες και οκτώ επίπεδα ιεραρχίας», δήλωσε ο Άντερσον σε συνέντευξή του στο Business Insider νωρίτερα φέτος.

Το σχέδιο του Άντερσον περιλαμβάνει μια ριζικά νέα εμφάνιση για τον εργασιακό χώρο.

Σε ένα παραδοσιακό εταιρικό περιβάλλον, το οργανόγραμμα ρέει προς τα πάνω: Οι κατώτεροι υπάλληλοι έχουν διευθυντές, αυτοί οι διευθυντές έχουν διευθυντές, και ούτω καθεξής μέχρι την κορυφή της αλυσίδας.

Ο Άντερσον δήλωσε στο BI ότι οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει ότι αντιμετωπίζουν «προβλήματα» με αυτή την παραδοσιακή δομή, ιδίως σε μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με την Bayer, η εταιρεία απασχολεί λίγο λιγότερα από 100.000 άτομα.

«Οι εργαζόμενοι αγαπούν την εταιρεία- αγαπούν το είδος της κουλτούρας και την επιστήμη και τη δέσμευση προς τους ασθενείς, αλλά συγκεκριμένα είπαν: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»», δήλωσε ο Άντερσον. «Είναι πολύ δύσκολο να εγκριθούν ιδέες ή πρέπει να συμβουλευτείς τόσους πολλούς ανθρώπους για να γίνει κάτι».

Περικοπή των κανόνων κατά 99%

Ο Άντερσον δήλωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την περικοπή του εταιρικού εγχειριδίου κανόνων – κανονισμοί της Bayer που ξεπερνούν τις 1.300 σελίδες – κατά 99%. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερο από το «Πόλεμος και Ειρήνη» και πολύ λιγότερο συναρπαστικό», δήλωσε σχετικά με το σχέδιο αναδιοργάνωσης.

Ένα βασικό σημείο που τονίζει ο Άντερσον είναι να αφαιρεθεί ένα «μεγάλο κομμάτι των μεσαίων στελεχών και να μείνουν οι υπάλληλοι που θα επιλέγουν τα έργα που θέλουν να ακολουθήσουν».

Κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής συνεδρίασης της εταιρείας στο Νιου Τζέρσεϊ, οι εργαζόμενοι του τμήματος καταναλωτικής υγείας της Bayer πήραν μια προεπισκόπηση αυτής της νέας δομής, ανέφερε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εργαζόμενοι κάθισαν σε έναν κύκλο και τους δόθηκε η ευκαιρία να σταθούν στη μέση για να μοιραστούν μια ιδέα. Εάν οι συνάδελφοι υπάλληλοι ενδιαφέρονταν για την ιδέα, μπορούσαν να ενωθούν με τους συναδέλφους τους στη μέση του κύκλου.

«Θα αυτοοργανωθείτε», είπε ένας εταιρικός εκπαιδευτής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει πόσοι διευθυντές θα περικοπούν. Χιλιάδες διευθυντές με έδρα τις ΗΠΑ θα αναδιοργανωθούν σε διαφορετικές θέσεις, ενώ άλλοι ρόλοι θα καταργηθούν, σύμφωνα με την The Journal.

Το σχέδιο του Άντερσον θα μειώσει το οργανωτικό κόστος κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το Business Insider.

Τα σχέδια αναδιοργάνωσης δεν προήλθαν αποκλειστικά από την απογοήτευση των εργαζομένων. Οι επενδυτές απαιτούν επίσης να δουν μια γρήγορη ανάκαμψη από τον φαρμακευτικό γίγαντα, σύμφωνα με την εφημερίδα The Journal.

Τον τελευταίο χρόνο, η Bayer είδε τη μετοχή της να μειώνεται περισσότερο από 50%, από 60,40 ευρώ σε 27,64 ευρώ. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης περίπου 34 δισ. ευρώ χρέος, σύμφωνα με την Journal, και τεράστιους διακανονισμούς μετά την εξαγορά της Monsanto, κατασκευάστριας του Roundup, το 2018.

Οφέλη από τον ανασχηματισμό;

«Μια αποκεντρωμένη προσέγγιση στο εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής για μια εταιρεία που αντιμετωπίζει ταραχώδεις περιόδους», δήλωσε στο BI ο Νίκολας Μπλουμ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σε ηλεκτρονικό μήνυμα. Το 2021, ο Μπλουμ δημοσίευσε μια εργασία στο American Economic Journal που εξέταζε ποια είδη οργανωτικών προσεγγίσεων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες να ανταποκριθούν καλύτερα σε «μακροοικονομικά σοκ».

Το έγγραφο διαπίστωσε ότι «οι αποκεντρωμένες επιχειρήσεις τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα σε περιόδους ταχείας αλλαγής, καθώς μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα», δήλωσε ο Μπλουμ. «Αφαιρώντας τα κύρια διοικητικά στρώματα, αυξάνεται η ταχύτητα αντίδρασης, κάτι που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε περιόδους αναταραχών».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν επίσης οφέλη από μια πιο συγκεντρωτική δομή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεσαία στελέχη έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη συνολική απόδοση μιας εταιρείας και ότι υπάρχουν όρια στο πόσους ανθρώπους μπορεί να επιβλέπει ένας μόνο διευθυντής, σύμφωνα με το Business Insider.

«Αλλά σε περιόδους αβεβαιότητας – όπως δύο μεγάλους πολέμους και έντονα ασταθή πολιτική – η ευελιξία μπορεί να είναι κρίσιμη», δήλωσε ο Μπλουμ.

«Σκεφτείτε τους ποδοσφαιριστές που χάνουν 10 κιλά», έγραψε. «Λιγότεροι μύες, αλλά περισσότερη ταχύτητα, και σε ένα γρήγορο παιχνίδι, η ταχύτητα είναι αυτή που μετράει περισσότερο».

Διαβάστε ακόμη:

Ε.Ε: «Καμπανάκι» για την ανταγωνιστικότητα που χάνεται – Αλλαγή «συνταγής» για την ενίσχυση βιομηχανίας και άμυνας

Reuters: «Ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας έπειτα από μια δεκαετία (διαγράμματα)

Henderson Park και Hines προχωρούν στη δημιουργία του Apollo Hills – Επένδυση 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ