Η οικονομική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε ελαφρώς μεταξύ τέλους Μαΐου και αρχών Ιουλίου, σύμφωνα με την Μπεζ Βίβλο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), η οποία βασίζεται σε αναφορές από επιχειρήσεις ανά τις 12 περιφερειακές τράπεζες της Fed.
«Αυτό αντιπροσωπεύει βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, στην οποία οι μισές περιοχές ανέφεραν έστω και μικρές μειώσεις στη δραστηριότητα», αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. «Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε συνεχιζόμενη επιφυλακτικότητα».
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι και οι 12 περιφέρειες των ΗΠΑ ανέφεραν αυξήσεις τιμών, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν «μέτριες έως έντονες πιέσεις στο κόστος εισροών λόγω δασμών», υπογραμμίζει η Μπεζ Βίβλος.
«Πολλές εταιρείες μετακύλησαν τουλάχιστον ένα μέρος των αυξήσεων κόστους στους καταναλωτές μέσω αυξήσεων τιμών ή επιπλέον χρεώσεων», σημειώνεται στην έκθεση. «Ωστόσο, ορισμένες απέφυγαν να αυξήσουν τις τιμές εξαιτίας της αυξανόμενης ευαισθησίας των πελατών, γεγονός που οδήγησε σε συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους».
Η έκθεση δημοσιεύεται σε μια περίοδο κλιμακούμενης εμπορικής πίεσης, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ έχει τις τελευταίες ημέρες αποστείλει νέες επιστολές σε εμπορικούς εταίρους, ανακοινώνοντας πρόσθετους δασμούς από την 1η Αυγούστου, εάν δεν επιτευχθούν νέα εμπορικά deals με τις ΗΠΑ.
Οι επιστολές αυτές παρέτειναν την αρχική διορία της 9ης Ιουλίου για τρεις εβδομάδες, προκαλώντας αναβρασμό σε όσους επιδιώκουν να αποφύγουν τις αυξήσεις στις εισαγωγές.
Την τελευταία έκδοση της Μπεζ Βίβλου συνέταξε η περιφερειακή Fed της Βοστώνης, με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν έως τις 7 Ιουλίου. Η έκθεση περιλαμβάνει σχολιασμό και αφηγήσεις από επιχειρηματίες και επαφές ανά περιοχή.
Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να συνεδριάσουν στις 29 και 30 Ιουλίου, ενόψει αυξημένων αβεβαιοτήτων και πληθωριστικών πιέσεων που αποτυπώνονται στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη
Η Paval Holding αποκτά την Praktiker Hellas – Στρατηγική είσοδος στην ελληνική αγορά DIY
Προϋπολογισμό – μαμούθ 2 τρισ. ευρώ ζητεί η Κομισιόν για την περίοδο 2028 – 2034 (tweets + vid)
Ο Τραμπ διαψεύδει ότι σχεδιάζει την αποπομπή Πάουελ: «Εξαιρετικά απίθανο» (tweet)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.